ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Земље Западног Балкана о отвореном приступу подацима у науци

Помоћница министра за високо образовање и развој, проф. др Весна Мандић, представљала је нашу земљу испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја на рефионалном састанку посвећеном отвореном приступу подацима у науци, у Мадриду (Шпанија) у организацији Савета за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council). Састанку је присуствовала и Анита Еркер испред сектора за међународну сарадњу и европске интеграције.

Шест земаља Западног Балкана, учествовањем на на поменутом састанку који је одржан у склопу светске конференције посвећене отвореним подацима (International open Data Conference #IODC2016), придружило се европском простору и борби за правовремено и потпуно објављивање информација у области науке, као и приступачности сетовима податама (data sets) и публикацијама.

Током радног боравка у Шпанији, представници министарстава надлежних за науку (Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора и Бивша Југословенска Република Македонија) договорили су да до краја године именују националне контакт особе (national points of reference) које ће бити координатори за активности у сфери отворених података у науци. Представници Савета за регионалну сарадњу представили су предлог трогодишњег плана рада Радне групе. Радна група за отворену науку имаће за циљ да помогне региону да се приближи усвајању препорука ЕУ 2012 о отвореном приступу у замљама западног Балкана.

У радном програму састанка укључени су и и представници Европске Комисије испред  DG Research and Innovation, DG Connect, DG Near. Том приликом Србија је позвана, као и све земље Западног Балкана, да узме учешће у редовним састанцима о отвореним подацима у науци у склопу састанака земаља чланица ЕУ.

Регионални састанак земаља Западног Балкана на тему отвореног приступа у науци део је SEE 2020 Стратегије (Research and Innovation – Smarth growth (стр.20)).

Loading