ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен нови вртић у Мерошини

Државни секретар у Министарству просвете Зоран Касаловић и председник Општине Мерошина Саша Јовановић данас су свечано отворили новоизграђени вртић у оквиру ПУ „Полетарац” у Мерошини. Нови објекат, који се простире на површини од око 640м2 и у чију изградњу је уложено више од 53 милиона динара, обезбедиће 80 нових места за малишане који ће бити подељени у четири групе.

„Изградњом овог објекта настављамо са спровођењем наше образовне политике која има за циљ повећање обухвата деце системом предшколског васпитања и образовања. Министарство просвете даје подршку родитељима, локалној самоуправи, као и нашим најмлађим суграђанима, јер улагањем у њихово образовање стварамо основ за здраво и срећно детињство, а самим тим и успешну будућност“, изјавио је државни секретар у Министарству просвете Зоран Касаловић и подсетио да се ширење капацитета предшколских установа у Србији спроводи у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ уз подршку Светске банке.

Министарство просвете је у претходном периоду, у оквиру Пројекта, адаптирало шест просторија за рад у пет села општине Мерошина, захваљујући чему је примљено више од 200 малишана у систем предшколског васпитања и образовања у претходне четири године. Обезбеђен је бесплатан превоз за децу из удаљених подручја, а организоване су и радионице за родитеље из социјално осетљивих група. За ове активности Мерошина је добила бесповратна средства у вредности од 7,3 милиона динара.

„Општина Мерошина и ПУ Полетарац имају част и задовољство да данас заједно са државним секретаром у Министарству просвете Зораном Касаловићем свечано отворе нови вртић у Мерошини. Нова зграда „Полетарца” нам укида листе чекања, олакшава и улепшава боравак деце у самом вртићу, омогућава родитељима да се радно ангажују имајући где да повере своје малишане. На нама као ЈЛС заједно са министрством је да наставимо да нижемо овако успешне пројекте и омогућавамо боље услове за живот младим родитељима и подстичемо наталитет”, изјавио је председник општине Мерошина Саша Јовановић.

Министарство просвете, осим ширења капацитета, посебну пажњу посвећује унапређењу квалитета система предшколског васпитања и образовања. У складу са тим спроведене су обуке за запослене у оквиру предшколске установе са територије општине Мерошина. За васпитаче, стручне сараднике и директора, организоване су посете центру кластера у Пироту, у циљу размене практичних знања и искустава, док је Тим за инклузивно образовање прошао обуку чији је циљ подршка родитељима и деци. Обезбеђена су додатна средства у циљу унапређења квалитета система предшколског васпитања и образовања, у вредности од око 225 хиљада динара, за набавку ИКТ опреме и ниског мобилног намештаја.

Министарство просвете реализује пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ у сарадњи са Светском банком и њиме ће бити обухваћена 23 објекта на територији 22 локалне самоуправе. Циљ Пројекта је унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања, с посебним нагласком на повећање његове доступности деци из друштвено осетљивих група као и повећању свести родитеља о значају укључивања деце у систем предшколског васпитања и образовања од најранијег узраста. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

 

Loading