ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„И ја имам сан“ панел дискусија

Панел дискусија о социјално угроженим ученицима „И ја имам сан“ одржана је јуче у нишкој Машинско техничкој школи „15. мај“ на иницијативу ученика те школе. Поред представника школе, Центра за социјални рад и локалне самоуправе, присуствовали су и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Због све већег броја младих који живе у тешким условима, ученици ове школе уз подршку професора, покренули су иницијативу за организовање панел дискусија, које имају за циљ оснаживање и активно укључивање ученика из социјално угрожених породица у омладинске организације и друштвени живот града.

Др Милован Шуваков, посебни саветник министра просвете, отворио је панел похвалом ученичке иницијативе, јер сматра да су вршњаци понекад најобјективнији у детектовању потреба, а да је на институцијама да те потребе надоместе. Господин Шуваков је похвалио и рад веома успешних ученичких компанија ове техничке школе, као и пример несебичне намене тих средстава за потребе социјално угрожених ученика.

Проф. др Зорана Лужанин изјавила је да у школе мора поред образовне да се вратии васпитна улога, такође да ученици нису једини са којима мора да се ради, јер су родитељи највећи партнери наставницима а потпуно су маргинализовани и на њиховој обуци не ради нико. Госпођа Лужанин додала је и да последице социјалне искључености могу бити веома велике, и да је за свако дете неопходно да се образује али и да проводи време са својим вршњацима у школи, те да је покретање  акције за доделу бесплатних картица за превоз за социјално најугроженије ученике, како би уопште наставили школовање, веома битна ствар.
„Министарство просвете има јако пуно хуманитарних акција, а једна од последњих у низу јесте набавка бесплатних уџбеника за социјално угрожене ученике од првог до осмог разреда основне школе. И то није крај. У плану имамо и даље решавање проблема социјално угрожених ученика.“

Саша Петронијевић, директор Дирекције за јавни градски и приградски превоз Ниша позвао је јуче родитеље социјално угрожених ученика на састанак на тему набавке бесплатних месечних картица за превоз.

Loading