ЋИРИЛИЦА | LATINICA

11. Јул, Светски дан становништва

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, др Златибор Лончар, министар здравља, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја и Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, поводом  11. јула, Светског дана становништва, доносе заједничку изјаву:

Влада Републике Србије одлучна је у намери да доноси и спроводи одлуке које ће утицати на превенцију негативних демографских кретања, и то кроз побољшање економске ситуације, мере подстицања рађања, јачање бриге о здрављу, репродуктивном здрављу и здравим стиловима живота, побољшање квалитета образовања, подршке жени, родитељству, породици, као и бриге о старима.У години у којој су Уједињене нације за тему којом ће се обележити овај дан одабрале „Планирање породице – оснаживање људи и развијање нација“ са циљем  да се укаже на значај сигурног и добровољног планирања породице, Влада Србије ће посебну пажњу усмерити на повећање нивоа знања о здрављу и репродуктивном здрављу, кроз системе образовања и здравља.

Министарство просвете и науке донело је одлуку да од наредне школске године ученици петог разреда основне школе ова знања стичу кроз нови предмет, физичко и здравствено васпитање.

Министарство здравља уложиће додатне напоре да кроз Институте за јавно здравље подиже ниво свести становништва о бризи о здрављу.

Кабинет министра задуженог за демографију и популациону политику ће кроз пилот пројекте који се спроводе у 15 општина, тестирати низ мера популационе политике од којих ће се, оне које покажу тренд да буду успешне уградити у законска решења.

Министри подсећају да се питање демографске будућности тиче сваког грађанина и да је покретање на боље могуће само ангажовањем свих  снага у друштву, од  Српске академије наука и уметности, експертске подршке, невладиног сектора, локалне самоуправе,  културе и медија.

 О Светском дану становништва:

Уједињене нације одредиле су 11. јул за Светски дан становништва зато што је на тај дан 1987. године рођен петмилијардити становник Земље.

Loading