ЋИРИЛИЦА | LATINICA

110 година Предшколске установе „Љубица Вребалов“из Пожаревца

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја посетили су предшколску установу „Љубица Вребалов“ из Пожаревца поводом обележавања 110. годишњице постојања предшколске установе. Остваривање васпитно-образовног рада у оквиру ове установе отпочело је давне 1911. године са свега 13-оро деце, на иницијативу Данице Радосављевић, тада учитељице у пензији.

ПУ „Љубица Вребалов“ је данас савремена установа која својом ефикасном организацијом, неговањем тимског рада и отворености за учење, сарадњом са породицом, локалном заједницом и свим партнерима у окружењу, учешћем у релевантним пројектима и иницијативама – континуирано обезбеђује и унапређује услове за остваривање квалитетног предшколског васпитања и образовања.

Делатност установе остварује се у 91 васпитној групи (у 11 објеката предшколске установе) са преко 2200 уписане деце.

Истраживачким радом у установи, професионалним развојем и ангажовањем свих запослених доприноси се афирмацији делатности и грађењу идентитета установе као заједнице учења деце, васпитача, родитеља и других одраслих. 

Од септембра 2020. године у установи се спроводе активности у функцији примене нове програмске концепције – „Године узлета“, уз подршку пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“. У периоду од јуна до септембра 2020. године су реализоване обуке за васпитаче, чиме је око 80% васпитача из устаове оснажено за примену нових Основа програма. У периоду мај/јун завршава се менторска подршка, а од октобра 2021. године установа се укључује у примену модела Заједница професионалног учења, односно у процес хоризонталне размене и развијањa рефлексивно-социјалне праксе.

У оквиру прославе Дана Установе, реализована је и посета вртићу „Мајски цвет“ у Костолцу који је изабран за језгро промене у имплементацији нових Основа програма, а након тога деца и запослени из вртића „Мајски цвет“ и „Бамби“ у пријатној, свечаној атмосфери презентовали су сегменте свог рада својим вршњацима, колегама и гостима. Посети су присустовали и представници локалне самоуправе са градоначелником Града Пожаревца Сашом Павловићем.

 

Loading