ЋИРИЛИЦА | LATINICA

21 милион динара за пет вртића-центара кластера

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и представници градова и предшколских установа из Београда, Новог Сада, Пирота, Лознице и Чачка потписали су уговоре о опремању пет вртића – центара кластера у којима ће се, у циљу едукације, организовати стручне посете запослених из других предшколских установа у Србији, даљи развој квалитетне праксе, размена искуства и реализација једнодневних стручних скупова.

Вртићи – центри кластери биће опремљени ниским мобилним намештајем, дидактичким средствима и ИКТ опремом у вредности од 21 милион динара, а средства су обезбеђена у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање“ који Министарство реализује у сарадњи са Светском банком. Васпитачи из вртића центара кластера обучени су за вођење стручних размена, а обезбеђена је и континуирана стручна подршка Института за педагогију андрагогију.

Вртићи–центри кластери су једна од мера којом стварамо услове за унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања и обезбеђујемо подршку васпитачима и снажимо њихове компетенције за реализацију Програма „Године узлета““, изјавио је министар Бранко Ружић и најавио да су Пројектом обезбеђена и додатна средства за опремање 107 предшколских устанoва комплетима ниског мобилног намештаја и ИКТ опреме у износу од милион евра.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја путем Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање“ пружа подршку предшколским установама у увођењу и примени нових Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Подршка која обухвата опремање вртића кластер-центара, обуке за 14.000 васпитача, менторску подршку за 168 вртића, израду и штампу шест различитих приручника вредна је 4.300.000 евра. Поред тога, уз подршку Пројекта, Министарство изградњом, доградњом и адаптацијом вртића обезбеђује и 11.000 нових места за малишане у вртићима широм Србије.

Више о Пројекту на www.ecec.prosveta.gov.rs

 

Loading