ЋИРИЛИЦА | LATINICA

50 младих докторанада електронски потписало уговоре о раду

У Дому Народне скупштинe републике Србије 50 младих докторанада потписало је данас електронски први уговор о раду на научним пројектима у институтима и на факултетима у Србији.

Свечаности су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић,министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, државни секретар  Владимир Поповић, помоћници министра Виктор Недовић, Тибор Сабо, Саша Стојановић и Саша Лазовић, потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, преседник САНУ Владимир Костић, декани више факултета и директори научних института.

Премијерка Србије Ана Брнабић подсетила је да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја почетком марта, први пут после осам година, расписало позив за пријем већег броја младих докторанада на научне пројекте. Право на уговоре имали су студенти млађи од 30 година са просеком изнад девет, а до данас је уговоре потписало 650 младих научника.

Премијерка је истакла да су дигитализација, образовање и наука приоритети Владе Србије и да  ће Влада наставити да улаже у образовање и науку.

Као потврда да смо одлучни да вас подржимо, Влада Србије је ове године повећала буџет за науку за 15 одсто, а следеће године ће га додатно повећати…Данас овде пред вама могу одговорно да кажем да је ово само почетак. Али важан почетак. Ми смо на почетку промена које ће, ако не поклекнемо пред изазовима, од Србије направити добро место за живот и рад. Влада коју водим има визију победничке Србије дигиталног доба, и наставиће још више да инвестира у знање, креативност и иновације, рекла је Брнабићева.

Докторандима је поручила да су грађани света и да јој је драго што ће свој даљи развој остварити у Србији, у својој земљи и додала да ће Влада Србије наставити да улаже напоре и креира амбијент за истраживачки рад и у коме ће они остати у својој земљи, засновати своје породице, али ће влада радити и на томе да врати младе таленте који су отишли из земље.

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић честитао је у име Владе Србије младим докторандима на успеху и запослењу и пожелео добродошлицу у научну заједницу. С обзиром на величину земље наука је, оценио је министар, значајно квалитетнија у односу на све друге делатности у њој и указао да нас по научницима и истраживачком раду свуда у свету знају.

Он је најавио и нове моделе и нове стратегије за развој науке, али и два нова закона, о научно истразивачкој делатности и оснивање Фонда за науку. Додао је да ће се водити рачуна да се у Институтима отварају нова места, као и да се отварају и нови институти.

Желимо да обезбедимо сигурну будућност српске науке, која је била и биће замајац развоја наше државе, рекао је министар.

Он је подсетио и да је укупан буџет за науку повећан за 15,2 одсто у односу на прошлу годину и да ће Влада Србије наставити такав тренд улагања у наредним годинама.

Докторандкиња Тамара Ивковић захвалила је у име свих који су данас потписали уговоре, али и оних који су то раније урадили.

Научна заједница је покретачка снага друштва и захтева креативно размишљање и слободу ума и велика ми је част што сам једна од хиљаду нас који ће имати прилику да своје образовање усавршавају у својој земљи и обезбеде њен бржи развој, казала је она.

Loading