ЋИРИЛИЦА | LATINICA

50 младих посетиће Републику Албанију у оквиру билатералне сарадње

Од 7. до 9. октобра 2015. године, 50 студената и ученика из градова широм Србије посетиће  Албанију. Овој иницијативи претходио је корак који су начиниле Република Србија и Република Албанија потписивањем споразума о оснивању Регионалне канцеларије за младе Западног Балкана у Бечу, 27. августа ове године.

Како је наведено у Заједничкој декларацији о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих Западног Балкана, потписници су се сагласили да ће заједнички радити на подршци регионалној размени идеја и јачању сарадње младих засноване на толеранцији и поштовању људских вредности, што је уједно и циљ ове посете.

Посету српских студената својим албанским колегама коју су у августу најавили премијери Србије и Албаније заједнички организују министарства просвете ове две земље. „Ова посета требало би да буде само прва у низу сличних иницијатива“, рекао је др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Он је нагласио да ће млади из различитих градова Србије у Албанију путовати у пратњи неколико старијих колега у својству координатора.

„Наши момци и девојке ће бити смештени код својих вршњака у Тирани где ће имати прилике да се лично увере колико су живот и студије у Албанији заиста другачији него код нас. Сви ће они заједно са својим домаћинима бити у четвртак и на трибинама стадиона у Елбасану током одигравања фудбалске утакмице Албанија – Србија“, објаснио је министар просвете. Вербић је посебно нагласио да је посета организована уз гаранцију максималне безбедности учесника.

Loading