ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Акција „Помоћ и подршка деци мигрантима“

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обишао је децу мигр анте у парку код аутобуске станице у Београду и присуствовао је отварању акције Министарства „Помоћ и подршка деци мигрантима“. Министар Вербић је поручио да ће у парку код аутобуске станице у Београду од данас бити организоване креативне радионице за најмлађе које ће радити колико год буде било потребе, као и да ће просвета имати свој удео и у прихватним центрима.

„Право на образовање је цивилизацијска тековина и наше је да учинимо све што можемо да и мигранти, који се код нас задржавају неколико дана, добију барем нешто што школа треба да им понуди, а то нису часови, него дружење“, навео је министар Вербић.

„Игра је главни начин комуникације“, рекао је министар, додајући да се деци мигрантима тиме омогућава да комуницирају, цртају, пишу, певају, јер најмање што можемо је да покушамо да их барем на тренутак одвојимо од суморне свакодневице.

Министар Вербић је нагласио и да је велики проблем што не постоји довољан број преводилаца који би олакшали комуникацију и да, за сада, мигранти имају само једног човека који говори арапски и српски, што није довољно.

Значај потребе да се деци мигрантима помогне да се кроз игру ослободе од стреса, најбоље илуструје цртеж шестогодишње девојчице из Сирије.

Акција Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Помоћ и подршка деци мигрантима“ има за циљ да деца од пет до 15 година, којима је на путу ка западној Европи Београд успутна станица, уз помоћ низа програма и радионица стекну знања о Србији и да бар на кратко забораве проблеме због којих су избегли из својих земаља.

Активности у парку код аутобуске станице у Београду, где се на дневном нивоу налази од 50 до 100 деце, реализоваће се сваког дана у недељи, у периоду од 9.00 до 12.00 и од 15.00 до 18.00 часова

Акцију ће реализовати запослени из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, волонтери, васпитачи, наставници, педагози, психолози, медицинске сестре, односно сви они који се иначе баве васпитањем и образовањем деце у установама на територији града Београда, као и студенти завршних година факултета Универзитета у Београду.

У првој недељи, активности организују Предшколска установа Савски Венац и школе са територије општине Савски Венац (данас је то Основна школа „Петар Петровић Његош“), а установе ће се, по општинама, смењивати на недељном нивоу.

Паралелно са радионицама у парку код аутобуске станице у Београду, акција ће се ДСЦН3040спроводити и на другим локација где се мигранти највише окупљају. Тако Основна школа „Зага Маливук“ у Крњачи, као и друге школе са територије општине Палилула, лева обала Дунава („Васа Пелагић“, „Раде Драинац“, „Стеван Сремац“, „Олга Петров“ и „Краљица Наталија) организују активности у прихватном центру у Крњачи.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да активности у оквиру ове акције организује и на територији школских управа Лесковац (Прешево), Ваљево (Боговађа) и Сомбор (Кањижа).

Да бисмо наведене активности реализовали што квалитетније и на задовољство свих оних који у њима учествују, позивамо све који желе да волонтерски допринесу акцији, а нарочито преводиоце за арапски језик, да нам се прикључе. Такође, потребно је обезбедити додатан прибор за писање, цртање, интерактивне књиге, играчке, као и шаторе, зато користимо ову прилику и да позивамо све заинтересоване који могу да нам помогну да се јаве најближој школској управи.

Loading