ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Будући председник Европског истраживачког савета Мауро Ферари у посети Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Министарство просвете, науке и технолошког развоја посетио је проф. др Мауро Ферари који ће од 1. јануара 2020. године преузети функцију председника Европског истраживачког савета (European Research Council – ERC).

Мисија Европског истраживачког савета је да у оквиру Хоризонта 2020 подржи најпрестижније истраживачке идеје, истраживања која померају границе науке у различитим областима, подстичући на тај начин научну изврсност на највишем нивоу.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић представио је научноистраживачки систем у Србији, реформске процесе, као и резултате у Хоризонту 2020. Било је речи и о потенцијалима Србије у науци, конкурентности на међународном нивоу, могућностима да се освоје грантови Европског истраживачког савета.

Професор Ферари је указао да дуго година сарађује са научницима из Србије. Он је изнео изузетно позитивно мишљење о квалитету науке у Србији, као и очекивања да ће се то одразити на будуће успехе у међународним програмима сарадње.

Састанку су присуствовале и помоћнице министра др Марина Соковић и проф. др Марија Кузмановић, као и виши саветник Тијана Кнежевић. Састанак је организован у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу.

Ферари се састао и са директорима Фонда за иновациону делатност др Иваном Ракоњцем, и Фонда за науку, др Милицом Ђурић-Јовичић, као и са ректорима и проректорима универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, проф. др Петром Мариномпроф. др Душаном Јакшићемпроф. др Драганом Антићемпроф. др Ненадом Филиповићем и добитницом гранта Европског истраживачког савета, проф. др Софијом Стефановић.

 

Loading