ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Циљ Министарства је квалитетан образовни систем

Сви сегменти образовања у Србији постављени су на чврстим основама захваљујући реформи која се спроводи у последње две године, а циљ је да образовни систем по квалитету буде у рангу оних у високо развијеним земљама, закључено је данас на међуминистарском Савету за праћење и усмеравње реформе у области образовања.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић нагласио је да је приоритет министарства квалитетно образовање доступно свима, а да је свака структурна помоћ реформи добро дошла.

Да би се то десило радимо веома интензивно. Постављамо све ствари на врло темељне основе. Не иде све истим темпом и брзином, јер је то немогуће али мислим да не постоји део образовања који није постављен на здраве ноге, казао је министар просвете.

Он је казао да се с реформом образовања каснило неколико деценија, али да су сви проблеми превазиђени уз много напора и мало новца.

Шарчевић је подсетио да је рађено, између осталог, на новом курикулуму, реформи гимназија, инклузивним мерама и системима за осигурање и праћење квалитета.

Министар је казао да је тренутно акценат на реформи средњег стручног образовања због чега је јуче формиран Савет за средње стручно образовање, као и реформи високих струковних школа које би требало више да буду повезане са привредом.

Он је истакао и да је постојао интензиван рад на формирању Агенције за квалификацију за коју је, како је рекао, обезбеђен простор, изабран Управни одбор, а формирано је и 12 Секторских већа.

Створена је основа да та Агенција почне да ради, казао је Шарчевић.

Он је навео и да је министарство сложено, јер је у његовом саставу и наука, о којој данас није било речи.

Састанку су присуствовали и министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђоређевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, помоћница министра финансија Верица Игњатовић и помоћник министра правде Чедомир Бацковић, као и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Помоћница министра финансија Верица Игњатовић указала је на значај дуалног и предузетничког образовања, јер има ефекат на повећање запослености и смањење сиромаштва.

Веома је важно да реформа одговори и на захтеве тржишта рада, казала је она.

Помоћница министра финансија је казала да је Србија заузела 27 место од 157 земаља када је реч о Индексу људског капитала, који је развила Светска банка.

Говорећи о Секторској буџетској подршци Игњатовић је рекла да је план да лимит за просвету буде увећан.

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици је оценио да је урађен добар посао.

Делим Вашу амбицију за Србију и ваш хумани приступ. Желим Вам да наставите свој рад на правом путу, казао је он на крају састанка.

Loading