ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Да наука буде примењена у привреди

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић изjавио jе данас да наука у Србиjи треба да постане jош боља и препознатиjа у свету, али истовремено да буде примењена како у привреди, тако и када jе реч о доношењу одлука на наjвишем нивоу.

Министар Вербић jе у Српској академији наука и уметности, непосредно пред почетак jавне расправе о Предлогу стратегиjе научног и технолошког развоjа Србиjе до 2020. „Истраживање иновациjе“ рекао да две кључне речи треба да илуструjу науку у наредном периоду – изврсност и релевантност.

У оним областима у коjима смо добри желимо да будемо jош бољи и препознати у целом свету. A када jе реч о истраживањима, желимо да буду примењена где год jе томогуће, да привреда од тога види корист, да се покрену и неке друге ствари, све до доношења одлука на наjвишем нивоу, нагласио jе министар Вербић..

У свим тим областима наука може да помогне, додао jе.

Mи желимо да наука буде изврсна и релевантна, поручио jе Вербић.

Говорећи о нацрту нове Стратегиjе, Вербић jе рекао да Mинистарство жели што ширу jавну расправу како би jе сви чули и видели и како би се постигао наjбољи договор шта се жели од науке у наредном периоду.

Желимо себи да поставимо реалистичне циљеве, не нешто што бисмо желели, већ нешто за шта заиста можемо да направимо добар акциони план у коjи ћемо затим да укључимо и све остале. Oво не сме да буде затворено у академску заjедницу, jер тако нико неће разумети ни шта су могућности нити шта су потребе науке“, поручио jе министар.

Kада jе реч о средствима за науку, Вербић jе додао да су она остала на истом нивоу као и до сада, али да постоjи жеља да она буду већа.

Сада jе ствар акционог плана како ћемо да обезбедимо да она буду већа“, закључио jе министар Вербић

Loading