ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђаци аутори уџбеника, читанка Марка Маринског најбоља

Ученик трећег разреда ОШ „Стари град“ Марко Марински проглашен је данас за најбољег аутора школског уџбеника, са конкурса чији су аутори ђаци општине Стари град.
На конкурс „Староградски уџбеници“ чији је иницијатор невладина организација „Иницијатива омладине Београда“ пријавило се 160 ученика из пет основних школа са те општине, а жири је прогласио Маркову читанку за 4. разред за најбољи уџбеник јер је, како образложено, комплетан аутор, односно сам је написао, приче, песме, басне и нацртао илустрације.

Конкурс је трајао од марта до маја, а друго место освојили су ученици III-1 одељења ОШ „Скадарлија“ који су направили уџбеник за радознале, са разноврсним садржајем, од података о животињама, преко спорта, информација о гусарима, диносаурусима, штрикању, колачима и друго.
Ðаци IV разреда ОШ „Вук Караџић“ направили су „миришљави“ уџбеник за радознале из природе и друштва, пошто је обогаћен лековитим биљем.
Пројекат је финансирала општина Стари град, а Министарство просвете и науке је подржало акцију и припремило поклоне, комплетан школски прибор и глобусе.

Општина је, како је речено на свечаности, наградила и ученике IV разреда ОШ „Браћа Барух“ и ђаке III разреда ОШ „Михајло Петровић Алас“ јер су њихови радови били у ужем избору за награду. Помоћница министра просвете Снежана Марковић поручила је ђацима да су, правећи уџбенике, радили на себи, на развоју креативности. На тај начин, како је рекла, ђаци имају прилику да покажу наставницима и ауторима како би уџбеници могли да изгледају

Чланица жирија, ученица Јулија Лола Станковић рекла је да им је било тешко да одаберу најбоље књиге, а Петар Бојовић, члан Већа општине Стари град, такође из жирија, навео је да су током прегледања радови уживали али понешто и научили.
„На пример, добили смо савет како се постаје кувар, када се заврши угоститељска школа и нађе посао“, пренео је Бојовић део садржине ученичких радова.

У жирију је била и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зорана Лужанин.

Loading