ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дан отворених врата италијанске привреде у Зрењанину

Манифестација „Дан отворених врата италијанске привреде“ одржана је данас у Зрењанину. Догађају су присуствовали, oсим  домаћина градоначелника Зрењанина Чедормира Јањића, саветнице министра просвете Габријеле Грујић-Гарић, саветника у Министарству трговине Радета Бербакова, и  председник Конфиндустрије Србије Ерих Кошута, као и први секретар Амбасаде Италије МатијасКлеве, челници италијанских компанија „Фулгар“, „Модитал“, „Дафар“ и „Технострутуре“, које послују у Зрењанину, директори школа које су укључене у програме сарадње на плану дуалног образовања, као и ученици зрењанинских средњих школа.

Заједнички циљ нам је да заједно са италијанским пријатељима који овде послују, запослимо што више Зрењанинаца. Са неким компанијама радимо још од 2005. године, неке су ту од прошле године, али су нам једнако драге и сада их је четири, које запошљавају преко 600 радника. Већина њих има проблем са кадровима, упркос чињеници да Зрењанина има 8026 незапослених по последњим подацима. Проблем је што кадрови за ове фирме морају да буду уско специјализовани и заједно са надлежним министарством кроз дуално образовање покушавамо да решимо тај проблем – нагласио је градоначелник Јањић, на скупу у Градској кући, захваљујући се и директорима школа које су укључене у програме дуалног образовања.

Саветница министра просвете Габријела Грујић подсетила је да је сличним поводом већ четврти пут у Зрењанину. Деци морамо дати снагу кроз функционалност образовања а ово је добар пример. Квалитетно учење, кроз рад у компанијама, то је пут којем треба тежити. Препоручила бих да следећи пут у погоне италијанских компанија поведемо, поред деце, и њихове родитеље, да би се отклониле предрасуде о раду у индустријским погонима, нагласила је Грујић.

Председник Конфиндустрије Србије Ерих Кошута захвалио се граду Зрењанину на гостопримству и прилици коју је пружио, пре свега младима, ученицима завршних разреда, да се упознају са начином пословања италијанских компанија у граду на Бегеју.

Лепо је да су млади имали прилику да виде изнутра како изгледају погони успешних и светски познатих италијанских компанија. Ми смо најпре у Италији, а потом и на Балкану, отворили врата наше индустрије за младе, и упознали их са културом предузетништва. Можда је међу тим младима неко од наших будућих колега – истакао је Кошута.

Као веома битну, оценио је организацију данашњег догађаја и први секретар италијанске амбасаде, Матијас Клеве, оцењујући данашњи дан као први корак у укључивању овдашњих младих у привредне токове.

Представницима италијанских компанија и зрењанинских школа уручени су сертификати за учешће у манифестацији. У склопу манифестације организован је и облилазак погона компанија „Модитал“, „Дафар“ и „Технострутуре“, које послују у Зрењанину.

Loading