ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Министарства почасни гост European Training Foundation у Торину

Државни секретар Владимир Џамић и помоћница министра Габријела Грујић састали су се данас у Торину са представницима Европске комисије и специјализоване агенције Европске уније ЕТФ која се између осталог бави унапређењем дуалног образовања у европским државама.

Државни секретар Џамић истакао је да је Република Србија остварила значајан напредак у целокупној реформи система образовања захваљујући великој подршци председника Републике и председнице Владе Републике Србије.

Наставићемо да брзим корацима повезујемо образовни систем са привредом и на нивоу високошколских установа, како кроз Национални модел студентске праксе, тако и кроз интензивнију сарадњу привредних субјеката са образовним институцијама, рекао је Џамић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије препознато је као лидер у реформама у образовању у региону и добило је снажну подршку да настави са унапређивањем дуалног и предузетничког образовања на свим образовним нивоима.

Помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић представила је бенефите новоусвојеног Закона о дуалном образовању који се пре свега односе на могућност стицања савремених квалитета компетенција, које се стичу како у образовном систему, тако и у привреди.

Грујић је истакла важност новог начина креирања дуалних профила, који ће младима омогућити да се одмах након формалног образовања и запосле.

Верујемо да ће овај закон који је у примени од 2019. године бити пример за остале државе у региону, којима желимо да пренесемо своја искуства, рекла је Грујић.

На састанку је том приликом истакнуто да је Србија направила велики напредак усвајањем закона о дуалном образовању и да је од изузетног значаја укључивање социјалних партнера у процесу имплементације закона.

Loading