ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација МПНТР на министарском састанку Платформе Западног Балкана за културу, истраживање и иновације и образовање и обуке

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја предвођена државним секретарима Анамаријом Вичек и проф. др Ивицом Радовићем учествовала је на министарском састанку Платформе Западног Балкана за културу, истраживање и иновације и образовање и обуке који је одржан 27. и 28. јуна у Тирани, у организацији Европске комисије и Владе Републике Албаније.

Састанци на министарском нивоу били су прилика за размену искустава и напретка на пољу културе, истраживања, иновација и образовања, као и за планирање будућих заједничких активности у имплементацији Агенде Западног Балкана о иновацијама, истраживањима, образовању, култури, младима и спорту.

Државни секретари Министарства просвете, науке и технолошког развоја   представили су напредак у области образовања, истраживања, технолошког развоја и иновација, као и предузете активности које се односе на имплементацију Агенде Западног Балкана о иновацијама, истраживањима, образовању, култури, младима и спорту, с фокусом на област образовања, истраживања и иновација.

Државни секретар Анамарија Вичек учествовала је на састанку с темом  “Учење за одрживост животне средине”.

„Република Србија посебну пажњу посвећује темама из области заштите животне средине, а посебан значај придаје се еколошкој писмености на свим нивоима образовног процеса“, рекла је она.

Вичек је навела да је у том смислу значајан и споразум који је Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписало са Министарством заштите животне средине.

„Свака школа, имајући у виду, између осталог, узраст ученика и средину у којој се налази, као и сложеност садржаја, у оквиру еколошке секције, реализује програмске садржаје и активности из области као што су – „Заштита и очување природе“ , „Одрживи развој и управљање отпадом“, „Заштита вода и земљишта“, „Климатске промене, заштита ваздуха и озона“ и „Заштита од нејонизујућег зрачења и буке“.

Како је додала, поред наведених тема, школе су у сарадњи са јединицама локалне самоуправе реализовале и школске еколошке пројекте.

„Пројекти су фокусирани на еколошке проблеме који су актуелни у одређеној локалној самоуправи и на тај начин указују на могућа решења конкретног проблема“,  објаснила је државни секретар. Вичек је оценила да је Платформа била одлична прилика за размену мишљења са комесарком Маријом Габријел.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић учествовао је на Платформи посвећеној иновацијама под називом „Сарадња академског и пословног сектора у троуглу знања“

„Велико ми је задовољство што сам имао прилику да учествујем на округлом столу о истраживању и иновацијама у Тирани у организацији Европске комисије. Уверен сам да ће ова Платформа унапредити сарадњу на Западном Балкану у области иновација“, рекао је Радовић.

Он је нагласио да Србија у ери савремених технологија и дигитализације, настоји да ојача своју позицију у области иновација и зато спроводи подстицајне мере.

„Србија је на време препознала значај вештачке интелигенције и прва је земља у региону југоисточне Европе која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције“, казао је Радовић.

Он је истакао да су Влада Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја предузели значајне кораке када је реч о реформи система науке и истраживања, а у циљу унапређења изврсности и њиховог утицаја на економски развој.

„Влада Србије је у претходном периоду усвојила низ стратешких докумената који су основа и правац за унапређење иновативне и научне делатности.

Поменућу само Стратегију научног и технолошког развоја под називом Моћ знања, Стратегију паметне специјализације и Стратегију развоја стартап екосистема Републике Србије од 2021. до 2025. године“, рекао је Радовић.

У делегацији Србије били су и помоћник министра Александар Јовић,  директорка Фондације ТЕМПУС (Националне Еразмус+ агенције)
Марија Филиповић Ожеговић, директор SAIGE пројекта Виктор Недовић, директор Иновационог фонда Иван Ракоњац.

Поред ресорних министара Западног Балкана, на три министарска округла стола учествовали су и високи представници Савета за регионалну сарадњу, Француског председавања Саветом ЕУ,  КОСТ асоцијације, Европске комисије и Заједничког истраживачког центра Европске уније (JRC). Иначе, Платформу западног Балкана за културу, истраживање и иновације, образовање и обуку званично је покренула комесарка Марија Габријел.

 

 

 

Loading