ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегације Канцеларије за дигиталну трансформацију Председништва Републике Турске у посети Министарству

Помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем др Саша Лазовић разговарао је данас са члановима делегације Канцеларије за дигиталну трансформацију Председништва Републике Турске и представио Стратегију развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године и први трогодишњи план за њену примену, препоруке о етици при примени вештачке интелигенције на којима Србиај ради.

Он је рекао да је Влада Србије основала и Института за вештачку интелигенцију, као и да улаже у научно-истраживачке и иновационе пројекте из области вештачке интелигенције кроз Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност. Помоћник министра је додао да се паралелно ради на развоју људских ресурса кроз нове образовне програме и профиле у основним и средњим школама.

Помоћник Лазовић је закључио да простора за сарадњу Србије и Турске у овој области има.

Наше две државе препознају неминовну потребу за развојем вештачке интелигенције и несумњиво је да постоји простор и воља за јачањем сарадње у више области“, рекао је Лазовић.

Потпредседник Канцеларије за дигиталну Трансформацију, господин Јавуз Емир Бејрибеј, представио је активности Републике Турске у области развоја вештачке интелигенције, улогу, пројекте и активности Канцеларије за дигиталну трансформацију, примене дигиталних технологија у науци, образовању, индустрији, безбедности, здравству и истакао да им је посебно важно јачање међународне сарадње.

Састанку су присуствовали Стефан Баџа, из кабинета Председнице Владе, Владимир Ђапић, из Института за вештачку интелигенцију у Београду, Александра Перовић, из Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Љубица Илић Војновић, из Сектора за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем.

Loading