ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђачке униформе поново у школама

 Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Основну школу ”Свети Сава” у Врчину  поводом почетка увођења унифициране школске одеће.

Данас смо овде да видимо како може да изгледа одећа ђака првака. Мада, за почетак, довољно је да деца имају памучне мајице за грбом школе, рекао је министар Шарчевић и истакао да инсистира на ђачким униформама  јер доносе многе добробити за ученике, школу и родитеље.

Ђачке униформе смањују утицај социјалних разлика на понашање ученика, а код деце  развијају колективни дух и осећај припадности школи. То је први корак да децу мотивишемо да се такмиче у знањима и талентима, а не моди и статусу. У школи сви морају да се понашају пристојно и поштују институцију која је осим образовне и васпитна. Увођење униформи је управо увођење реда у школама, поручио је министар.

Он је додао да се нада да ће у свим основним школама деца носити униформе и да је Министарство понудило све врсте помоћи.

Ђаке прваке посетио је и менаџер Града Београда Горан Весић и рекао да Град подржава настојања Министарства да уведе ред у школе.

Униформе укидају социјалне разлике, а родитељи у сваком случају купују деци одећу, без обзира да ли купују школску или неку другу одећу, то је за њих трошак. Ми преко Секретаријата за социјалну заштиту можемо обезбедити одређени износ као помоћ родитељима који нису у стању да деци приуште униформе, рекао је Весић.

На позив Министарства униформе је дизајнирала и донирала дизајенер Драгана Огњеновић.

Са великим задовољством и радошћу, прихватила сам позив Министарства да осмислим дизајн школских униформи у савременој времену и претворим га у стварне и реалне униформе, рекла је Огњеновић.

Једна од могућих идеја за дизајн школских униформи начињена је на основу истраживања и праћења дискусија о увођењу школских униформи у Србији, као и у Европи и шире. На основу тога је настао предлог школске униформе која је дизајнирана и произведена у Србији у капацитетима српске текстилне индустрије. Број комбинација је огроман јер  машта деце, наставника и родитеља може да створи безброј комбинација, нагласила је Огњеновић.

„Свети Сава” једна је од првих школа које су подржале иницијативу министра да се у основне школе уведу ђачке униформе, а прилику да први у новој школској години понесу  одећу са обележјем школе припала је одељењу I1. Директор школе Добрица Синђелић захвалио се на прилици да баш његова школа буде изабрана.

Ово је подстрек родитељима који су и предложили увођење униформи, а које у нашој школи носе ученици млађих разреда. Од малих ногу деца треба да уче да поштују институције. Одећа коју су данас добили прваци и њихова учитељица је изузетно лепа, а моје мишљење је да би униформе требало да носи и наставно особље, рекао је Синђелић.

Loading