ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Конкретизовани кораци сарадње у области образовања између Републике Србије и Републике Српске

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић разоварала је данас у Бања Луци са министарком просвете и културе Републике Српске Жељком Стојичић о конкретизацији сарадње договорене на заједничком састанку уочи Свесрпског сабора, када су утврђени одређени правци сарадње у области образовања.

Основни циљ данашњег сусрета је продубљивање сарадње у области образовања и конкретизација одређених активности. Договорили смо да 15. септембар, као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, буде први дан када ће се размењивати посете наставника и ученика између Републике Србије и Републике Српске, како би боравећи једни код других осетили право гостопримство и учврстили везе“, рекла је министарка Ђукић Дејановић и истакла да је радује што је овај састанак одржан непуних месец дана након претходног састанка.

Министарка Ђукић Дејановић је навела да је разговарано и о националној читанци и да „ко добро познаје своју традицију, културу, језик и уметност може поштовати и све друге нације и бити модел и другима“.

Национална читанка ће бити доступна и коришћена као међупредметно средство за образовање младих. Треба едуковати и наставнике и учитеље у вези са тим и у плану је израда обуке“, нагласила је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић је навела да сарадња одвија на основиу Споразум о специјалним и паралелним везама између Републике Српске и Србије и потписаних меморандума.

Радиће се на јачању међуинституционалне сарадње, те сарадње између руководстава школа, наставника и ученика са циљем њеног унапређења. Тема разговора било је и изучавање националних предмета, а што је био прироитет и у претходном периоду, како бисмо јачали националне вриједности и идентитет“, рекла је министарка просвете и културе Стојичић на конференцији за новинаре одржаној после овог састанка

На састанку је истакнута важност унапређења креативног размишљања и разумевања код најмлађе деце кроз школске програме.

Тема разговора била је и израда заједничких тестова који треба да служе за евалуацију и унапређивање система васпитања и образовања.

Loading