ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Медицинске школе међу најпопуларнијим   

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је скупштини Удружења медицинских школа,  на којој је разговарано о темама које су од непроцењивог значаја за образовање и васпитање ученика у медицинским школама. На скупу, одржаном у Врњачкој Бањи, министарка је навела да је ово Удружење добар и конструктиван партнер Министарства просвете и да је то  партнерство изузетно важно.

„Из године у годину расте интересовање ученика за ове смерове и последњих година то су најпопуларнији образовни профили у средњим стручним школама на којима обично конкурише више од два ученика на једно место, а у појединим срединама, попут Врања, Лесковца и Новог Пазара и по четири ученика.  У нашем образовном систему има 13 образовних профила на којима се школују ученици који су се определили за медицинску струку, а  у овој школској години у први разред средњег образовања у подручју рада Здравство и социјална заштита уписано је 5.892 ученика“, истакла је она.

Према њеним речима, у наредној години планирано је да се израде стандарди квалификација за још четири образовна профила – гинеколошко – акушерска сестра, медицинска сестра – васпитач, педијатријска сестра – техничар и санитарно – еколошки техничар, чиме би се модернизовали планови и програми наставе и учења и финализовани стандарди квалификација у овој области.

На скупу се обратила и Биљана Бојанић, председница скупштине Удружења медицинских школа.

Loading