ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Подршка за ученичке задруге јер су важан део образовно-васпитног рада

Министарство просвете упутило је јавни позив средњим школама за подношење пријава за доделу финансијских средстава ради унапређења услова рада ученичких задруга у средњим школама, а ове године опредељено 10 десет милиона динара, што је за 25 одсто више средстава у односу на претходну годину.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да су ученичке задруге важан део образовно-васпитног рада у школама.

Оне развијају потенцијал и радне навике ученика, развијају предузетничке компетенције и свест о властитим интересовањима и могућностима. Ученичка задруга омогућава да ученик своје слободно време проведе организовано, креативно, корисно и рекреативно“, рекла је министарка.

Министарка је објаснила да ученичке задруге остварују и економску добит, с тим да она није доминантна. Њихова примарна улога је да се кроз добро пословање реализују и добре васпитне вредности.

Ангажовање у ученичкој задрузи је тимски рад ученика, наставника, али и родитеља. Оно доприноси јачању сарадничких односа, решавању проблема и повећању припадности школи. Јача се васпитна улога школе, што и јесте интенција Министарства“, рекла је министарка.

У основним и средњим школама у Србији има 139 ученичких задруга. Током 2023. године основано је девет нових ученичких задруга, док је у првих шест месеци ове године са радом почело још њих 10, шест у средњим и четири у основним школама.

Министарство просвете сваке године подржава рад ученичких задруга доделом средстава за набавку опреме, машина и материјала за рад. У току је јавни позив за средње школе, док ће јавни позив за основне школе бити расписан у наредном периоду.

 

Loading