ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић са званичницима Кубе о сарадњи две земље у области образовања

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, током службене посете Републици Куби, разговарала је званичницима образовног система Кубе о сарадњи две земље у области образовања.

Она је током разговора представила образовни систем Републике Србије и присуствовала конференцији о образовном систему Републике Кубе.

Министарка Ђукић Дејановић је навела да Кубу карактерише висок степен писмености, те да имају 0,02 одсто неписмених.

Реформе у које су спроведене у систему образовања, допринеле су не само смањењу неписмености, већ и је акценат стављен и на изградњу вештина и стицања знања у свим животним добима. Ова искуства су нам изузетно значајна за примену целоживотног учења у Србији – навела је министарка, додајући да је посебно интересантан систем средњошколског образовања.

Министарка је посетила специјалну школу „Панама“ и упознала се са радом ове образовне установе и активностима које спроводе, као и са изванредим постигнућима ученика.

Током посете, министарка је са кубанским званичницима разговарала о могућностима сарадње, као и о потенцијалним пројектима који би могли да допринесу образовном развоју у обе земље.

Током боравка на Куби министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министарка просвете Републике Кубе Наима Ариатне Трухиљо потписаће Меморандум о разумевању између два министарства у области образовања.

Loading