ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Завршни испит на крају основног образовања и васпитања 17, 18. и 19. јуна

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић најавила је данас да ће завршни испит бити одржан 17, 18. и 19 јуна.

Она је на конференцији за новинаре у Влади Србије навела да  ће 66.970 ученика полагати тест из српског, односно матерњег језика, математике и предмета по избору, као и да тестови садрже задатке са основног, средњег и напредног нивоа.

Она је додала да ће се завршни испит за полазнике функционалног основног образовања одраслих одржати 17. јуна.

Како је речено, прелиминарни резултати завршног испита биће објављени у матичним основним школама и на порталу Моја средња школа 21. јуна, док ће после приговора који се могу поднети или у школи или електронски, коначни резултати бити познати 24. јуна.  Предаја листа жеља биће 25. и 26. јуна, електронски или непосредно у матичним основним школама, а коначна расподела по средњим школама и образовним профилима биће објављена 1. јула.

Будући средњошколци не треба да брину, јер за све има довољно места. Важно је да немају трему, да пажљиво решавају задатке, да верују и себе и самим тим ни успех неће изостати“, поручила је министарка.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић рекао је да је ове године највећи број осмака за трећи тест  изабрао географију – 41 одсто, потом биологију – 36 одсто, историју девет одсто, физику 6,4 одсто и хемију 6,8 одсто.

Пашић је рекао да су на порталу Моја средња школа објављени детаљни резултати за претходну школску годину, где ђаци и родитељи могу, између осталог, да виде колико је минимум било потребно поена за упис у све средње школе, односно образовне профиле. Он је додао и да је ове године направљен додатни канал комуникације са родитељима и ученицима – вајбер група Моја средња школа – инфо канал.

Помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић је рекао да је ове године у понуди 235 образовних профила у средњим школама, а скоро сви су засновани на стандарду квалификација.  Осврћући се за резултате пријемних испита које су полагали ученици који намеравају да конкуришу за упис у специјализоване профиле, Благојевић је рекао да је тај испит полагало 6.282 кандидата, од којих је 76 одсто положило, а има укупно 4.416 места.

Благојевић је истакао да је од 72.522 места предвиђена за упис, 79 одсто у четворогодишњим профилима, 20,75 одсто су трогодишњи, а 0,2 двогодишњи. Око 76 одсто места је у средњим стручним школама, а 24 одсто у гимназијама.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је да су тестови завршног испита припремљени на српском и још осам језика националних мањина на којима се спроводи настава. Осим тога, припремљени су тестови за полазнике функционалног основног образовања одраслих, као и за децу која се образују по ИОП 2.

Тестови садрже стандардна питања, ту је све оно што су ученици учили у школи“, рекао је Ранђеловић.

Loading