ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дозвољена организација наставе у природи, екскурзија и прослава завршетка основног и средњег образовања

Министарство просвете, науке и технолошког развоја током сутрашњег дана упутиће дописе школама у вези са реализацијом наставе у природи, екскурзија и прослава завршетка основног и средњег образовања, на основу одлуке Владе Републике Србије и препорука Кризног штаба.

Кризни штаб на седници одржаној 14. јуна 2021. године донео је препоруке да су планиране екскурзије и наставе у природи дозвољене, те да их школе могу реализовати почев дана доношења одлуке на седници Владе Републике Србије, која је планирана за среду 16.06.2021. године.

Потребно је да се поштују све мере безбедности и заштите у складу са препоруком надлежних органа и институција које су на снази у време реализације.

Такође, неопходно је да школа донесе измене одговарајућих школских докумената и усклади термине, објекте и дестинације реализације екскурзија и наставе у природи.

Препорука је да се приликом планирања и реализације екскурзије и наставе у природи предност да одељењима четвртог и осмог разреда основне школе и завршним разредима средње школе.

Имајући у виду да је ученицима у дугом периоду била ускраћена вршњачка комуникација, дружење и игра, али и боравак у природи, Министарство  препоручује организацију екскурзија и наставе у природи и са мањим процентом ученика од прописаног, не мање од 50 одсто.

Екскурзије ученика завршних разреда средњих школа не смеју бити организоване у иностранству, већ  само на територији Републике Србије.

Такође, обавезно је поштовање правилника o организацији и остваривању наставе у природи и екскурзија у основној и средњој школи, као и  Правилника о начину обављања организованог превоза деце.

Када је реч о екскурзијама и настави у природи, које су биле у плану, у претходној школској години, а које због неповољних епидемиолошких околности нису реализоване, важно је имати у виду да уговоре, у складу са одговарајућим прописима и након реализованих процедура, склапају школе, те да су тим уговорима и регулисана међусобна права и обавезе школе и организатора екскурзије, односно агенцијe.

Прослава завршетка основног и средњег образовања је дозвољена, уз поштовање епидемиолошких мера.

Када је реч о организацији прославе завршетка основног образовања и васпитања он је регулисан Законом, школа може да организује у школи или у установама из области културе и спорта, у договору са јединицом локалне самоуправе. 

Матурске вечери за ученике средњих школа могуће је организовати у школи, у установама из области културе и спорта или у угоститељским објектима уколико постоји сагласност родитеља и законских заступника.

 

 

Loading