ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државна секретарка Дукић Мијатовић на обележавању дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је да су Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и сви факултети у његовом саставу прошли су кроз највећа искушења, која се нису односила само на обезбеђивање континуитета у одржавању наставе, већ су дубоко повезана са судбином и страдањeм нашег народа на овим просторима.

Ваш највећи успех су студенти, и ових близу 9.500 који данас студирају на неком од 10 факултета, али и сви они који су са знањем који сте им усадили кренули у свет рада или науке”, поручила је државна секретарка на свечаној академији којом је обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Државна секретарка Маријана Дукић Мијатовић на обележавању дана Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Она је истакла да Влада Србије и Министарство подржавају овај Универзитет у развоју нових и иновирању постојећих предмета у оквиру студијских програма, унапређивању услова на факултетима и научним истраживањима.

Гради се и зграда Ректората уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. У овом објекту, поред Ректората, биће смештене зграде Природно-математичког факултета, Економског факултета и Правног факултета. Укупна површина објекта износиће 10.500 квадратних метара смештена на четири спрата, са подрумом и галеријом. Зграда ће поседовати све потребне кабинете, учионице, лабораторије, амфитеатре, библиотеке са читаоницама, ИТ центар, свечану салу, ресторан, терасу, кухињу и биће опремљена по највишим стандардима“, навела је Дукић Мијатовић.

Ректор Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић рекао је да је универзитет настојао да у потпуности оствари своју мисију, а то је образовање младих људи.

Наша највећа инвестиција су наши млади људи – студенти. Они су наша будућност. Међу њима регрутујемо наше стручне сараднике, наставнике, истраживаче“, рекао је Арсић и додао да иза успешног рада Универзитета стоји континуирана подршка и помоћ Србије.

Континуирана подршка свих релевантних државних институција даје нам ветар у леђа, инспирише нас да са још већом посвећеношћу реализујемо постављене циљеве“, поручио је ректор.

Ректор је навео да наука не познаје административне прописе нити границе, те да ова високошколска установа блиско сарађује са сличним установама широм региона и Европе, да је део многобројних националних, али и међународних пројеката и да пружа могућност усавршавања, како студентима тако и наставном кадру на многим европским универзитетима.

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици поводом 52. годишњице доделио је традиционално признање Видовданска повеља првом потпредседнику Владе и министру просвете, науке и технолошког развоја Бранку Ружићу и Универзитету у Источном Сарајеву са којим Приштински универзитет има вишегодишњу блиску сарадњу. Повељу је у име министра Ружића, коме су привремене власти у Приштини онемогућиле улазак на КиМ примила државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Током посете Косову и Метохији државна секретарка посетила је Филозофски, Медицински и Учитељски факултет, као и Институт за српску културу.

Loading