ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретар Недовић предводио делегацију из Србије на састанку преговарачке групе за науку и иновације

Редовни годишњи састанак Пододбора за истраживање и иновације, информационо друштво и социјалну политику одржан је 20. и 21. јуна у Бриселу.

Састанку тог тела који је посвећен питањима науке, истраживања и иновација присуствовали су шефица преговарачког тима Републике Србије проф. др Тања Мишчевић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и председавајући преговарачке групе за поглaвље 25 (Наука и истраживања) проф. др Виктор Недовић  и помоћница министра просвете проф. др Марија Кузмановић. У име Центра за промоцију науке, састанку је присуствовао Добривоје Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу.

Поред анализе редовног извешатаја и разматрања кључних индикатора статуса науке у Србији у контексту приступних преговора издвајања за науку на годишњем нивоу, било је речи и о успешности и коришћењу средстава у оквиру програма ИПА и Хоризонт 2020 и припреми Стратегије паметне специјализације. На састанку је представљено деловање Иновационог фонда, Фонда за науку, а било је речи и о усвајању новог Закона о науци и истраживањима.

Најављени су и будући кораци за пуну интеграцију српске научне заједнице унутар програма и структура Европске Уније. Центар за промоцију науке је апострофиран у контексту подршке реализацији програма Хоризонт 2020 у Србији, а истакнути су и промоција истраживачких и мултидисциплинарних иновација и сарадња на европском нивоу, са циљем успостављања друштва заснованог на знању и вредностима научне културе.

Loading