ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Државни секретар Радовић на Светосавској академији у Бањалуци

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић присуствовао је свечаној Академији „Наши учитељи“ која је организована поводом Савиндана у Бањалуци и том приликом свим ученицима и студентима, професорима, наставницима и васпитачима у Републици Српској честито славу Светог Саву.

Радовић је истакао да је Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српског народа, човек и светац који је више но ико у историји Србије утицао на формирање српског бића, духовности и државе.

Свети Сава је у историји српског народа несумњиво највећа и најсветлија личност. Његова величина огледа се и у његовом начину живота и личним одлукама које је донео, али и у свим делима које је чинио. Народ је и тада и сада препознавао значај његових дела, а Светосавље доживљава као своје биће“, рекао је државни секретар и нагласио да је Свети Сава разговарао са светом, представљао Србију, борио се за њене интересе, зидао манастире и болнице, библиотеке и школе, јер је његова тежња била да Србија буде напредна, добро организована држава“ рекао је Радовић.

Он је подсетио на једно од највећих достигнућа Савиног времена – Законоправило „Номоканон Светог Саве“, које је написано 1219. године, само четири године након објављеног првог устава у свету „Магна Карта Либертатум“.

Пут који нам је утро Свети Сава, а који су следили и наши други велики просветитељи и научници попут Доситеја, Вука, Тесле, Пупина, Миланковића следимо данас и ми који бринемо о образовању. То је пут којим постављамо темеље за будућност наше земље и народа. На том путу образовање мора бити и јесте доступно свима и мора пружити могућност за учење током целог живота, односно за лични и професионални развој сваког од нас. Као заједнички именитељ свих нас присутних овде препознајем две чаробне речи: СНАГА ЗНАЊА!“, рекао је Радовић.Државни секретар упутио је честитке свим добитницима Светосавске награде, појединцима запосленима у васпитно-образовном систему који су дали немерљив допринос развоју образовања у последњих годину дана у Републици Српској.

Свети Сава је рекао: „Дим је живот наш, пара, земља и прах; за мало се јавља и брзо нестаје. Мали је труд живота нашег, а велико и бесконачно добро као награда“. Верујем да ову мисао Светог Саве у себи осећа сваки васпитач, учитељ, наставник, професор, педагог, свако ко ради у школи“, поручио је државни секретар Радовић.

 

Loading