ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање за сигуран развој економије

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање Габријела Грујић учестовала је у уторак 9. априла у Бања Луци на конференцији посвећеној пилот пројекту дуалног образовања.

У Србији је дуално образовање препознато као модел унапређења квалитета образовања, које ће се спроводити како у средњем тако и у високом образовању, а све у циљу запошљивости младих одмах након формалног образовања који су на тај начин по овом моделу спремни да одмах одговоре на изазове савременог технолошког развоја, поручила је она.

Грујућ је изразила уверење да Република Српска може остварити исте резултате у развоју дуалног образовања као и Србија. Такође, помоћница је појаснила да се Србија определила за дуални систем образовања у којем ученици теоријска знања стичу у школама, на факултетима или на високим струковним школама, а струку и савремени технолошки развој сагледавају у компанијама, како би њихово знање постало функционално.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојчић је у уводном делу конференције истакао да ће град, на предлог Савета за економска питања и развој, формирати савет за образовање који треба да буде катализатор између центара образовања, локалне управе и привреде.

Председник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић оценио је да Влада Републике Српске у погледу успостављања дуалног образовања треба да прати искуства из региона ие донесе најбоља законска решења која ће се спроводити кроз институције.

Он је најавио да ће Бања Лука у наредном периоду покушати да трансформише Раднички универзитет како би се успоставио овај пилот пројекат.

Директор Јавне установе Раднички универзитет Бања Лука Босиљка Радић казала је да је идеја о трансформацији овог Универзитета треба да пронађе модел дуалног начина образовања и да на квалитетан и брз начин реши проблем неквалификоване радне снаге на простору Бање Луке и шире.

Привредник и инвеститор Един Дацић рекао је да је увођење дуалног система образовања предуслов за побољшање ситуације у привреди Републике Српске.

Конференцији су присуствовали и представници академске заједнице, декани факултета, актива директора средњих школа, синдиката и Удружења послодаваца Републике Српске.

Loading