ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Дух младости“ у Великом Градишту

Караван „Дух младости“ одржан је у општини Велико Градиште. Посетиоци су имали прилику да током ове манифестације чују детаљне информације о дуалном образовању, односно о начину сарадње између школа и привреде у Великом Градишту, као и о значају оваквог вида реализације наставе у циљу стицања одговарајућих компетенција које би младе учиниле запошљивим одмах након формалног образовања.

Помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић објаснила је да ће Национални модел дуалног и предузетничког образовања пружити младима могућност да изаберу нови пут који ће им омогућити квалитет знања.

За ваше место је најважније што имате тако близу дивно Сребрно језеро. Туризам је грана у којој би требало, у наредном периоду, уз нашу подршку, да одаберете свој пут у образовању. Туристички техничар, конобар и кувар управо су занимања која су врло актуелна у овом месту. Важно је да ћете одмах након средње школе имати прилику да се запослите у вашим хотелима, или ако желите да покренете сопствене туристичке објекте и на тај начин учините Сребрно језеро снажном туристичком атракцијом у вашем месту, истакла је Грујић.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Владимир Џамић, истакао је да је од изузетног значаја повезивање образовних институција, привреде и локалних самоуправа, у циљу унапређивања компетенција ученика и студената и њихове веће конкурентности на тржишту рада.

Изузетно ми је задовољство да смо и у Великом Градишту наишли на значајно интересовање школа за увођење дуалног образовања. Учење кроз рад, какво постоји у бројним развијеним државама, представља шансу да смањимо јаз између теорије и праксе и нашим младима омогућимо да се брже и лакше запосле, истакао је Џамић и поновио да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја и даље активно учествовати у креирању дуалног и предузетничког образовања у Републици Србији, на свим образовним нивоима.

Присутнима се обратила и директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић која је рекла да је циљ укључити што више привредника у пројекат дуалног образовања.

Нема развоја привреде и уопште друштвеног развоја без образовања кадрова, а најбоље образовање кадрови, тј. ђаци могу стећи уколико током свог формалног образовања добију могућност да теоретско знање проверавају у пракси. Наш циљ јесте да информишемо све оне привреднике, који се још увек нису прикључили развоју дуалног образовања, да што пре то учине и да омогуће младим људима да се школују за занимања за која ће наћи лако запослење и да развију предузетнички дух, предузетничке способности и можда релативно брзо по завршетку школовања оснују своју фирму, рекла је Ковачевић.

Караван је отворио председник општине Драган Милић које је изразио задовољство што је Караван дошао у Велико Градиште.

Ово је изванредна прилика да се споје привреда и образовање, а ми смо када смо се определили за развој туризма, отворили у средњој школи одељења конобар, кувар и туристички техничар и на тај начин нашим младима омогућили да се и они укључе у систем дуалног образовања, рекао је Милић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио регионални директор Стефан Јовановић  који је изразио задовољство што су млади из Великог Градишта изабрали дуално образовање, односно могућност да знања стичу и у реалном радном окружењу.

Организација “Spirit of youth”  је препознатљива по 22 пројекта са многобројним активностима, међу којима је и овај Караван. У будућности се надам даљој успешној сарадњи са Министарством просвете, као и Привредном комором Србије, рекао је Јовановић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете Габријела Грујић, државни секретар  Владимир Џамић и директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, полигону, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading