ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Марјановић: Од знања које имамо и користимо зависи колико ћемо бити угледни, напредни и богати

Јавна расправа о Предлогу стратегије научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2021. до 2025. године „Моћ знања“, са Акционим планом за период 2021-2023. године започела је данас, 24. децембра 2020. године. Стратегија представља регулаторни инструмент за унапређење квалитета живота грађана Србије помоћу науке и технолошког развоја.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све заинтересоване  представнике државних органа, Српске академије наука и уметности, Националног савета за научни и технолошки развој, Заједницу института Србије, Конференцију универзитета Србије, институте и факултете, представнике стручне јавности и друге заинтересоване учеснике да до 12. јануара 2021. године достављају примедбе, предлоге и сугестије на текст Предлога Стратегије.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја  проф. др Маријана Дукић Мијатовић каже да сам мото Стратегије Моћ знања значи да  да колико знања имамо, толико ћемо као држава да се позиционирамо, да будемо угледнији, просперитетни и богатији.

Радиће се на јачању инфраструктуре у науци – то су нови научно- технолошки паркови, центри изврсности, нови институти. Посебно бих издвојила нови Институт за вештачку интелигенцију који ће тек бити основан. Светско тржиште у области вештачке интелигенције вредно 500 милијарди долара и уколико успемо да узмемо један проценат тог тржишта то ће много донети Србији  каже Дукић Мијатовић.

Она наглашава да Стратегија предвиђа и веће улагање у појединце, нарочито у младе научнике, не само из научног и економског, него и демографског  разлога.

Осим јачања капацитета појединаца, радићемо и на јачању научних тимова, како би могли да одговоримо многим пројектним конкурсима и код нас и у свету, а такође и на капацитету научно- истраживачких организација“  наводи државна секретарка.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству просвете, науке и технолошког развоја, преко посебног Обрасца који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на следећу имејл адресу: nauka@prosveta.gov.rs, са назнаком: „Предлог стратегијe научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2021. до 2025. године – Моћ знања”.

 

Loading