ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дукић Мијатовић на свечаности поводом пет година рада Агенције за квалификације

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је данас на свечаности поводом пет година рада Агенције за квалификације да је задатак и сврха образовног система да младима да квалификације, знања и вештине, које ће их учинити спремним за свет рада и живот.

Знања и вештине које су постављени као жељени исход образовања морају бити одговор на садашње, али и будуће потребама тржишта рада, појединаца и друштва у целини, посебно узимајући у обзир технолошке и економске промене са којима се суочавамо.

Она је истакла да је темељ за то је Национални оквир квалификација, који Србија дуго није имала.

Национални оквир квалификација утврђен је 2018. године у широком дијалогу и сагласју свих релевантних социјалних партнера, односно договором између света рада и света образовања. Овим оквиром је дефинисано шта сваки појединац може и зна да ради сходно стеченим квалификацијама. Он обезбеђује извесност за послодавце, али и за појединце, ученике који сад могу знати која су то знања и вештине које ће имати када заврше своје образовање, што им може олакшати одабир будуће професије“, рекла је државна секретарка.

Она је истакла да је 2020. године у Бриселу, Национални оквир квалификација усаглашен са Европским оквиром квалификација, а да је током 2021. године успостављен и Регистар НОКС-а, који садржи преглед свих квалификација које се стичу у Републици Србији, било кроз формално или неформално образовање, било кроз поступак признавања претходног учења.

Дукић Мијатовић је подсетила да је недавно Скупштина Србије усвојила измене и допуне Закона о националном оквиру квалификација којим је у великој мери побољшан законски оквир, а да се унапређења се односе на оптимизацију састава савета за НОКС и секторских већа, увођење праћења активности каријерног вођења и саветовања, као и дефинисање појма каријерног практичара. Прецизиране су и одредбе о поступку одобравања статуса јавно признатог организатора активности образовања одраслих, додатно уређен поступак претходног учења и друго.

Државан секретарка је најавила да предстоји да се до краја године Регистар НОКС-а повеже са Европским порталом квалификација, чиме ће квалификације које се стичу у Србији бити доступне и широј међународној јавности и послодавцима.

Национални оквир квалификација и успостављени регистар резултат су унапређивања система и широког друштвеног консензуса. Оно што нам предстоји јесте да стално пратимо потребе привреде и тржишта и квалификације прилагођавамо савременим захтевима. Агенција за квалификације која данас обележава свој први јубилеј је овом успеху веома допринела и кључна је за будуће активности“, рекла је она.

 

Loading