ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Европска ноћ истраживача: Научна авантура у виртуелном свету

Не одустајући од највеће научне прославе у Европи ни ове године, 11. Европска ноћ истраживача биће одржана 27. и 28. новембра 2020.године у виртуелном окружењу, доносећи путем интернета бројне научне изазове, дигитални лов на благо, експерименте, предавања и дружења са научницима.

Помоћник министра просвете науке и технолошког развоја за међународну сарадњу  Александар Јовић истакао је да  Министарство просвете, науке и технолошког развоја пружа подршку организаторима овогодишње Европске ноћи истраживача у Србији.

Честитамо им на истрајности и захвални смо на уложеним напорима да се и у време глобалне кризе изазване пандемијом заразне болести Ковид-19 нађе начин да се „највећа научна прослава у Европи“ и ове године организује, онако како епидемиолошка ситуација и мере надлежних органа дозвољавају, у виртуелном окружењу, навео је Јовић.

Према његовим речима, Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Kири.

Учешће научника у оваквим програмима је од пресудне важности за даљи развој науке. Научници из Републике Србије били су веома успешни у програму Хоризонт 2020 и зато Министарство у овом периоду преговара о учешћу Србије у новом програму Хоризонт Европа који почиње 2021. године а у циљу обезбеђивања што бољих услова учешћа наше научне заједнице, рекао је Јовић.

У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да удруже снаге и радозналцима свих узраста широм Србије понуде научни програм који ће бити доступан кроз свега неколико кликова. На овај начин Европска ноћ истраживача доћи ће до сасвим нове публике, чак и у местима у којима се до сада није одржавала. С друге стране, старији посетиоци биће у прилици да се подсете проверених, добро познатих научних авантура, али и да открију неке сасвим нове, посебно припремљене за виртуелно окружење.

 

 

Сви садржаји  и дешавања  овогодишње Ноћи истраживача, као и целокупан програм могуће је видети на сајту www.nocistrazivaca.rs

Loading