ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Финансирање иновација и улога Хоризонта 2020

У Научно-технолошком парку Београд данас је одржан скуп за мала и средња предузећа, старт уп и иновационе компаније. Том приликом израелски стручњак за иновације др Шуки Глајтман одржао предавање о глобалном статусу иновативног приступа у пословању.

Др Глајтман говорио је о моделима финансирања иновативних предузетника, улози државе у изградњи иновационог екосистема и подршци иноваторима, избегавању уобичајених замки током процеса комерцијализације и најбољим излазним и тржишним стратегијама.

,,Важно је подстаћи иновације док су на почетку, док се развијају, јер тада је ризик неуспешности велики и инвеститори нису спремни да улажу – ово је моменат када је важно показати веру у одрживост иновација и када сасвим мале новчане инвестиције могу учинити велики помак’’, посаветовао је господин Глајтман.

Учесници скупа су били у могућности да чују нешто више о програму Хоризонт 2020 и инструментима финансијске подршке малим и средњим предузећима кроз овај програм. Присутне је поздравио државни секретар министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић, захваливши им на борби за иновативност у коју су свакодневно укључени. Тему Хоризонта 2020 отворили су Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја и национални координатор националних контакт особа за Хоризонт 2020 и Тијана Кнежевић, национална контакт особе за мала и средња предузећа, предавањем ”Могућности и перспективе учешћа у Хоризонту 2020 – Инструменти подршке сектору малих и средњих предузећа”. Овом приликом, господин Недовић говорио је о тренутном статусу и успешности Србије у програму Х2020, али је објаснио и због чега је важно да чеће имамо радне сесије овога типа посебно сада када је ‘’истражвачко-научна заједница у фокусу Хоризонта 2020’’.

,,За разлику од претходног оквирног програма ФП7, процедуре Хоризонта 2020 јесу поједностављене, али је конкурентност много већа. Управо из тог разлога имамо овакве скупове. Морамо заједно, кроз дијалог, пронаћи модалитет да вас подржимо да узмете учешће у фондовима Хоризонта 2020’’, нагласио је Недовић.

Након предавања, Сава Маринковић, оснивач компаније МySkin је говорио је о искуству компаније МySkin у програму Хоризонт 2020 и пут малог и средњег предузећа до финансирања из овог програма. Искуство Маринковића и његовог тима покренули су квалитетну дискусију међу присутнима што је, уједно, одличан начин да се шири знање о могућностима које Хоризонт 2020 нуди правним субјектима Републике Србије.

Loading