ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Фондација Драгица Николић наградила ученике основних и средњих школа

Фондација Драгица Николић наградила је данас 163 победника међународних и републичких такмичења завршних разреда основних и средњих школа Србије, а председник Републике позвао је друштвено одговорне појединце и компаније да улажу у школарце и будућност земље.

Обраћајући се најбољим ученицима, који су награђени похвалницама и лаптоп рачунарима, председник Републике Томислав Николић истакао је да зна колико су труда, напора и знања уложили да би учествовали на такмичењима и поручио да сваке године брине хоће ли та деца остати у Србији и да ли ће држава моћи да им створи услове за даље напредовање.

„Када би свако од нас постизао најбоље резултате у ономе у чему је најбољи, где би нам био крај. Сваке године с радошћу и сетом размишљам о вама који освајате толике награде и о томе да ли ћете сви остати овде или, када одете да још више научите, да ли ћете се вратити, и да ли ћемо бити довољно спремни и способни да вам створимо услове да овде наставите да развијате таленат, да свет промените на боље“, рекао је Николић.

Он је истакао да Србија није довољно јака и способна да награди сваки успех у знању и спорту, због чега је позвао друштвено одговорне појединце и компаније да улажу у најбоље ђаке.

„Позивам појединце и организације које остварују профит, ако желе да остваре већи, да им фирме још више напредују, да улажу у ваше знање, јер тако раде други народи који су нас далеко превазишли. Неки од њих су нас превазишли уз памет и знање наше деце, а ми немамо толико деце да можемо да подижемо цео свет“, поручио је Николић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић пожелео је ученицима да наставе са успесима, али и да буду критични према себи и другима, о томе да ће следећи пут њихови супарници бити додатно мотивисани да их победе и да буду бољи.

„Спортистима се не дешава тако често да умисле да су најбољи на свету и да су већ све завршили, али ђацима се то дешава, онда изаберу понекад погрешан пут, погрешну школу, не размисле довољно, не буду довољно критични“, рекао је Вербић.

Према његовим речима сви заједно треба да ураде нешто за нашу земљу.

„Ово није такмичење и материјална корист није све. Свако од вас мора да нађе унутрашњу мотивацију зашто ради то што ради“, рекао је Вербић.

Драгица Николић, председница Управног одбора истоимене фондације истакла је да су знањем и освојеним наградама постали јунаци својих школа, градова и целе Србије, показујући како се воли отаџбина.

„Где год сте се такмичили под заставом своје земље представљали сте сваког свог друга, сваког од нас. Та слика која обилази планету најлепша је прича о Србији. Зато сте заслужили да вас посебно истакнемо и наградимо, да вас охрабримо да у будућности наставите истим трагом“, рекла је Николић.

Како је додала у веку знања и вештина српски ученици својим натпросечним успесима показују да и Србија иде у корак са светом и позвала их да наставе путем наших успешних научника, уметника и спортиста.

„Упамтите да ниједан труд није узалудан, да ће успех увек бити примећен и награђен, да је човек срећан и испуњен када ради оно што воли и када је његов рад на добробит читавог друштва“, поручила је Николић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић поручио је ђацима да су они будућност Србије од које се највише очекује и изразио уверење да су овогодишњи успеси само почетак њиховог доказивања.

Пред вама је светла будућност и улагање у вас није трошак, јер очекујемо да се то врати у значајнијој мери, рекао је Удовичић, који је истакао да је улагање у младе најисплативије, „јер су они наша покретачка снага“.

Loading