ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Формирана Радна група за оптимизацију мреже школа у Београду

Заjедничка радна група Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Београда, коjа ће се бавити оптимизациjом мреже школа у Београду, формирана jе данас, а чланови радне групе биће и министар Mладен Шарчевић и градоначелник Синиша Mали.

Први радни састанак одржан jе данас у Mинистарству, где jе договорено да се у наредних 15 до 20 дана изађе са предлогом мреже школа на териториjи Београда.

Министар Шарчевић jе рекао да неопходна оптимизациjа школске мреже, те да неке предшколске установе немаjу довољно простора, а да основне школе имаjу непопуњене капацитете, као и да неке средње школе немаjу своjе зграде и да се таj проблем децениjама није решавао.

„Град jе урадио квалитетну студиjу. Наш план jе да у наредном периоду упознамо jавност са оптимизациjом школа, да те установе припремимо за пресељење или спаjање школа“, рекао jе министар.

Oн jе додао да jедан део рада предшколског програма из вртића може да се пресели у школе где има вишка простора, како би било више места у вртићима за децу од три до пет и по година.

„Немамо новца за разбацивање“, рекао jе Шарчевић и додао да се оптимизациjом мреже школа неће нарушити стандарди рада образовних установа.

Oн jе истакао да ће се посебно водити рачуна о нижим узрастима, предшколцима и млађоj школскоj деци.

Градоначелник Београда Синиша Мали jе рекао да Град жели да обезбеди деци наjбоље услове за школовање, да ће се оптимизациjом мреже школа доћи до вишка места за малишане у вртићима, те да ће се на таj начин сваком детету у граду омогућити да има jеднаке услове за образовање.

„У наредних 15 до 20 дана изаћи ћемо са предлогом мреже школа. Mислим да jе таj рок реалан jер jе студиjа завршена“, рекао jе Mали и подсетио да овакав вид сарадње први пут постоjи између Града и Министарства.

Сарадња ће, према његовим речима, бити настављена и кад jе реч о трошковима у школама, како би се уштеђени новац искористио за ИT опрему, тренинг наставника…

 

Loading