ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Генерална скупштина УНЕСКО

У својству званичног представника Републике Србије, односно Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић, државни секретар, учествовао је у раду 39. Генералне скупштине UNESCO – Комисија за науку, која је одржана 6. и 7. новембра у Паризу. На почетку заседања је за председавајућег ове Комисије изабран M. El Tayeb (Судан). Рад Комисије се одвијао сходно утврђеном Дневном реду.

Дневни ред је обухватао следеће тачке, које су све успешно реализоване:

  1. Закључци Форума младих.
  2. Разматрање и усвајање Драфт програма и буџета за 2018-2021 (Главни програм II – Природне науке).
  3. Успостављање центара категорије 2 под патронатом UNESCO (за природне науке), укупно њих шест (у Мексику, Холандији, Украјини, Гани, Руској Федерацији и Ирану).
  4. Стратегија за деловање у погледу климатских промена.
  5. Прокламација Међународног Дана светлости.
  6. УН Прокламација за 2019. годину, као Међународне године Периодног система хемијских елемената.
  7. Међувладина Комисија за океанографију (драфт програм и буџет 2018-2021; успостављање центра категорије 2 под патронатом UNESCO у Индији, Међународна деценија науке о океану за одрживи развој 2020-2030).

Одређене тачке су биле пропраћене дискусијом великог броја делегација, као и обимном дебатом, али су сви закључци на крају у целости усаглашени. Наша делегација је учествовала у дискусији под тачком 2. Дневног реда.

Подршка наше Сталне мисије при UNESCO током боравка државног секретара Поповића у Паризу је била изванредна, како током самих састанака, тако и током свих осталих активности.

Loading