ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Грујић: Савремени технолошки развој лежи у привреди и зато млади знања морају да стичу и у компанијама

Младима морамо да понудимо да знања стичу, не само на Универзитетима и у школама, него и у компанијама, јер управо у привреди лежи савремени технолошки развој, истакла је помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић.

На панел дискусији 4. Форума напредних технологија  „Изазови високог образовања, где смо сада и шта нас очекује у будућности“, у Нишу, Грујић је истакла да ћемо тиме подићи квалитет знања и омогућити младима да своје каријере граде квалитетом знања у својој земљи.

Министарство просвете прави нови законски оквир који се односи на имплементацију дуалног образовања на нивоу високог образовања. Желимо да младим људима, активним на озбиљним пројектима током студијских пракси у компанијама, то искуство буде урачунато као прво радно искуство приликом запошљавања, објаснила је Грујић.

Она је подсетила да у овом тренутку имамо изграђен систем дуалног образовања у оквиру средњег стручног образовања, и  да се у оквиру дуалних профила водило рачуна да од оних вештина и исхода које доносе профили које је радио Завод за унапређење образовања и васпитања, свакако важну улогу имају информатичке технологије.

Процена је да у Србији постоји потреба за 15 000 ИТ стручњака, док пројекције реалних потреба до 2020. године износе чак 30.000 стручњака из области информационих технологија. Зато је неопходно да створимо систем који ће бити у стању да одговори тим захтевима. На томе увелико радимо, нагласила је Грујић.

Као значајну подршку младим студентима Универзитета, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Грујић је рекла да види у креирању законског оквира, који ће се, пре свега, односити на подршку развоја информатичких технологија.

Она је подсетила  на пример добре праксе Електронског факултета у Нишу, управо у постојању умрежености са бројним компанијама.

Озбиљност напора Министарства просвете, науке и технолошког развоја и осталих релевантних актера у заједничком задатку Грујић је илустровала чињеницом да је сада, у модел дуалног образовања, укључено 4.500 ученика, 83 средњих стручних школа и 600 компанија.

То је показатељ снаге да се одговори изазовима савремених технологија, подвукла је Грујић.

У Официрском дому у Нишу, у оквиру 4. Форума напредних технологија, одржан је и Специјализовани сајам запошљавања и сајам образовања.

Специјализовани сајам запошљавања је окупио 25 компанија који су понудиле око 150 радних места углавном из области напредних технологија.

Паралелно са њим одржан је и Сајам образовања, односно професионалне оријентације, на коме је учествовало 15 образовних установа из области универзитетског, високог и средњег образовања.

Loading