ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Информатика за петаке

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одржали су данас конференцију за медије поводом увођења Информатике и рачунарства као обавезног предмет за ученике петог разреда основне школе.

Брнабић је истакла да је циљ увођења информатике као обавезног предмета да деца  науче да размишљају аналитички и формирају се као особе које ће моћи да обезбеде дугорочан, одржив и  динамичан развој Србије. Премијерка је нагласила да ће Информатика и рачунарство помоћи основцима не само да савладају основе програмирања и кодирања, што јесте важно за ово доба и начин да се сутра запосле, али много више што ће их научити да почну да размишљају аналитички.

Увођење информатике и рачунарства као обавезног предмета један је од првих приоритета који смо поставили пре годину дана. Било је много отпора и препрека, али смо их успешно савладали. То је први корак реформе која је нашем образовању преко потребна, поручио је министар Шарчевић.

Квалитет је оно на чему инсистирамо све време, ученици морају да стичу знања која су применљива, рекао је министар.

Наставни програм представила је Катарина Алексић, саветница министра за ИКТ и истакла да наставници пуни елана улазе у нову школску годину, да је обука  веома успешна, као и да су припремљени нови материјали за ученике.

Loading