ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ – ПРЕПОРУКЕ за поступање и заштиту здравља ученика током полагања завршног испита

Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ дао је препоруке за поступање и заштиту здравља ученика у условима екстремне спољашње температуре са циљем обезбеђивања оптималних услова термалног комфора у току полагања завршног испита.

Преносимо део препорука које се односе на индивидуалне превентивне мере које би требало да спроведе сам ученик, уз подршку родитеља/старатеља.

  • Ноћ пре испита, обезбедити континуитет сна ради постизања учинка потпуног окрепљења организма. Ученици би требало да оду на спавање пре поноћи. Сан пре поноћи крепи уморан организам, регенерише ткива и чини да смо сутрадан потпуно одморни и мање нервозни.
  • Обавезно доручковати (не прескакати доручак), уносећи оброк који није обилан. То нпр. може бити чинија интегралних пахуљица са млеком или мањи сендвич са немасном шунком, младим сиром  и једним куваним јајетом. Боље је устати раније ради доручка, него конзумирати храну непосредно пред сам испит.
  • Регуларна надокнада течности изгубљене знојењем. Дозволити да деца уђу на испит са флашицом воде. Уколико постоје финансијски услови за то, можда је упутније да ученика на месту где полаже испит сачека флашица воде, јер је за неометани когнитивни процес довољна хидрираност организма један од основних предуслова. Не чекати да се јави осећај жеђи, већ воду уносити постепено у краћим временским размацима и у мањој количини. Због посебних климатских услова (екстремно топло време), водити рачуна и да се не уносе јако хладни напици, јер то појачава накнадно знојење и субјективни осећај топлоте.
  • У ситуацијама са појачаним знојењем, обезбедити (понети) довољно марамица за брисање, јер се регуларним скидањем филма зноја са коже омогућава процес евапорације, а самим тим се спречава и нагомилавање телесне температуре у организму, што за последицу може имати и топлотни удар. Појачано знојење обично се одиграва у пределу главе, врата и лакатних прегиба, па те делове и редовно треба обрисати.
  • Одећа. Обући се у складу са спољашном температуром, тако да доминирају природни материјали, попут памука, вискозе, лана, чиме се олакшава појачана евапорација тј. одавање телесне топлоте „испаравање“ преко коже.

Посебну пажњу треба обратити на децу која имају ендокринолошко-метаболичке поремећаје (нпр. dijabetes meilitus), као и децу са озбиљним неуролошким обољењима, попут епилепсије. Они су група најосетљивијих на све побројане факторе ризика, на које подједнако опасно делују и фактори физичког окружења, као и сама стресна ситуација. Ова деца не смеју приступити испиту без претходно узете редовне терапије, као и обавезног доручка.

 

Loading