ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Институти од националног значаја за Србију потписали Споразум о научној и пословно-техничкој сарадњи

Директори шест института од националног значаја за Србију потписали су споразум о научној и пословно-техничкој сарадњи.

Споразум су потписали: Институт за физику у Београду, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Институт за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за нуклеарне науке „Винча“ и Институт за медицинска истраживања.

Потписници споразума оценили су да је удруживање шест водећих научноистраживачких установа у земљи, без преседана у историји домаће науке и да би требало „трајно да преобликује рељеф научне сцене у Србији и да ојача друштвену релевантност природних наука“.

Документом је озваничена постојећа сарадња и постављена основа за њено проширивање и унапређење. Такође, њиме се дефинише заједнички рад на планирању и реализацији научних програма кроз учешће истраживача из ових установа, као и заједничко коришћење опреме у те сврхе.

Прецизирано је да је споразум закључен на пет година, током којих ће се у будућим заједничким ангажовањима уважавати међусобни интереси.

Према Закону о науци и истраживањима, институт од националног значаја је врхунска научноистраживачка установа која обавља истраживања са циљем развоја општег фонда знања, подизања техничко-технолошког нивоа, валоризовања резултата истраживања и ширења сазнања, образовања и оспособљавања кадрова за научноистраживачки рад.

Loading