ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Институти САНУ нису усаглашавали ставове

Институти САНУ нису усаглашавали ставове

Дана 25.02.2016. године у дневном листу „Политика“ објављено је саопштење Извршног одбора САНУ које преносимо у целости:

„Институти САНУ нису усаглашавали ставове“

„Молимо вас да одговор САНУ на чланак „Да ли се успоставља амерички монопол над српском науком“, објављен у „Политици“ у суботу, 20, и чланак „Институти САНУ против американизације српске науке“, објављен у уторак 23. фебруара, објавите у наредном броју.

Након чланка о допису који су „девет института (од којих шест Српске академије науке и уметности), послали министру просвете, поводом нацрта правилника о категоризацији и рангирању научних часописа“, Извршни одбор САНУ сматра потребним да укаже на чињеницу да у чланку нису пренети неки заједнички ставови САНУ. Сви институти САНУ су правно и финансијски засебне целине, а не организациони делови Академије. Али, у овом случају ни они нису усаглашавали некакав заједнички став, те је, по свему судећи, овде или реч о неспоразуму, или о неком новинарском конструкту.

 

С друге стране, вредновање резултата у друштвено-хуманистичким наукама, као и њихово опште третирање јесте озбиљно питање о којем ће се 11. марта у САНУ одржати одраније планирана и отворена трибина. Верујемо да је интерес свих заинтересованих страна, укључујући и нашу институцију, да се кроз разговоре, мирно и конструктивно, искључиво уз употребу научних аргумената, али и уз поштовање специфичности друштвених и хуманистичких наука, утврди најприхватљивији начин вредновања њихових научних резултата.

Извршни одбор САНУ“.

Loading