ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Истраживачима доступан новац из америчког Националног фонда за науку

Истраживачи из Србијe од наредне године могу да конкуришу и  укључе се у америчке научне пројекте које финансира Национални фонд за науку.  Укључивање наших истраживача у текуће пројекте договорено је на недавном састанку представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и директора америчког Националног фонда за науку. Реч је о највећем фонду на свету који финансира основна истраживања са годишњим буџетом од 7,5 милијарди долара.

„Наш крајњи циљ је био да видимо да ли постоји могућност да договоримо заједничке пројекте српских и америчких истраживача, а који би били финaнсирани од стране америчког Националног фонда за науку и Министарства“, рекао је помоћник министра за науку др Никола Танић.

Ти заједнички пројекти почели би да се реализују од 2018. године, а томе би претходило организовање радионица у различитим градовима на којима би учествовали истраживачи из Србије и САД, како би се видело да ли постоји „довољно интересовања и довољно квалитета“. Већ до краја године представници америчког Националног фонда за науку долазе у узвратну посету Србији, а радионице ће бити организоване током 2017. године.

„Интересовање је велико и извесно је да ћемо имати радионице из археологије и антропологије, математике и родне равноправности, физике и биологије. То су области у којима дајемо најбоље резултате“, рекао је Танић.

Он очекује да истраживачи покажу „велико интересовање, озбиљност и квалитет“ представницима Националног фонда за науку који би одлучили да ли да потпишу уговоре о заједничким пројектима са српским истраживачима. „Заједнички пројекти значе мешовити тим, састављен од истраживача из Америке и Србије, а пројекти би били суфинансирани делом од Националног фонда за науку делом од Министарства“, појаснио је Танић.

Српским истраживачима већ су отворена врата за заједничке пројекте са колегама из Кине, а Танић каже да је са кинеском страном већ потписан Меморандум о сарадњи којим су дефинисани заједнички, велики, пројекти. Пројекти из области природно- математичких и техничких наука трајаће три године, a за сваки пројекат предвиђено је издвајање од 400.000 долара.

У наредном периоду Министарство просвете, преко одељења за науку, покушаће да истраживачима отвори и врата Јапана, да са колегама из те земље раде на заједничким пројектима.

Србија у овом тренутку годишње за науку издваја око 130 милиона евра, то није само улагање у пројекте и за материјалне трошкове истраживања, плате него за нове пратеће активности као што су набавка стране литературе, финансирање учешће на конгресима у иностранству, финансирање монографија.

Loading