ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изабрани победници 13. мтс app конкурса

Најбоља решења за мобилне апликације и средњошколски тимови који су их осмисли награђени су на 13. мтс app конкурсу, у организацији Телекома Србија

Средњошколци из гимназија које раде према програму за таленте на пољу математике, информатике и рачунарства, у претходних неколико месеци радили су на програмирању апликација за мобилне уређаје, а као најбоље стручни жири је изабрао „Healthy City“, тима Health Carers који чине представници гимназије „Бољаи“ из Сенте, „No.1 Ecologyst“ тима New Horizon Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке, „Bquiet“ апликацију тима Sylent из гимназије у Сремској Митровици, „Ај на кафу“, тима MinDevelopment, гимназије Бора Станковић из Ниша, као и „Party Up“ тима Tickle Pickle, такође из ове нишке гимназије.

Ученици, као и њихови ментори, награђени су вредним мобилним телефонима и имаће прилику да почетком марта учествују у Регионалном app изазову, као наредном нивоу такмичења, где ће се са вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе надметати за главни и специјалну награду за иновативност.

Жири је одлуку донео на основу критеријума који се односе на функционалност апликације, комплексност решења, дизајн, а посебно имајући у виду њен допринос унапређењу употребе мобилних уређаја, као и друштвено одговорну намену апликације.

Велики смо труд уложили, радили смо у програму који смо сами учили, практично од нуле. Сада када видим да се тај труд исплатио, имам осећај да је вредело борити се и радити јер се тако постижу добри резултати. Ово нам је прва заједничка апликација, а нас тројица смо направили прави тим, иако се нисмо познавали пре овога – пројекат нас је зближио, јер смо се с њим и ми развијали“, изјавио је Андреј Филко, један од чланова победничке екипе Sylent из Сремске Митровице.

Конкурс према истим правилима организују и чланице Телеком Србија групе, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, а у регионалном финалу које следи, добитнике главне награде очекује посета конференцији у Барселони која доноси новине на пољу креативности, визуелних и дигиталних уметности.

Пројекат мтс app конкурс део је кровног програма „Покрећемо покретаче“ који је Телеком Србија осмислио у циљу подстицаја младима да својим знањем доносе позитивне промене у своје окружење и мотивишу друге на добра дела.

Телеком Србија с поносом истиче пројекат мтс апп конкурса, у оквиру ког је до сада 213 тимова представило 220 апликација. Пројекат се остварује уз подршку Министарства просвете, а конкурс је уврштен у селекцију престижне европске организације CSR Europe.

Описи најбољих апликација на 13. мтс app конкурсу:

  • Healthy City – тим Health Carers, Гимназија са домом ученика за талентоване ученике ,,Бољаи“, Сента

„Healthy City “ је иновативна апликација која користи ГПС технологију како би омогућила брзо слање хитног позива за медицинску помоћ у опсегу од 5км. Кроз обучавање грађана и ангажовање добровољних лекара, апликација омогућава брзу реакцију и групно пружање помоћи, што смањује време од настанка ванредне ситуације до пружања стручне медицинске помоћи. Платформа омогућава растерећење ограничених ресурса хитне помоћи, што доводи до ефикаснијег реаговања здравственог система у критичним ситуацијама.

  • No.1 Ecologyst – тим New Horizon, Паланачка гимназија, Смедеревска Паланка

Апликација „No.1 Ecologyst“ је занимљива игрица која подстиче свест о заштити животне средине. Главни јунак се бори против загађења и тзв. непријатеља природе, сакупљајући смеће и чистећи околину. У два дела игрице, кроз игру и квизове из екологије, корисници могу научити више о очувању природе. Ова апликација комбинује забаву и образовање како би промовисала важност еколошке свести.

  •  Bquiet – тим Sylent, Митровачка гимназија, Сремска Митровица

„Bquiet“ апликација је настала првобитно као идеја да се контролише звоно телефона у школи. Упрошћено, то значи да ученици приликом у уласка у школу често забораве да искључе звук звона телефона. Сведоци смо да у многим институцијама или местима где је звоно телефона не само непожељно, него се сматра и непристојно (цркве, позоришта и слично), би било пожељно корисити предности ове апликације.

  • Ај на кафу – тим MinDevelopment, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш

„АјНаКафу“ је иновативна мобилна апликација за ИОС и Андроид која револуционарно трансформише начин како се људи повезују и друже. Ова платформа омогућава корисницима да се региструју, додају пријатеље и комуницирају путем једноставног и интуитивног корисничког интерфејса.

  • Party Up – тим Tickle Pickle, Гимназија „Бора Станковић“, Ниш

„Party Up“ је апликација која вам помаже да организација Ваше прославе прође без проблема! Било да организујете славље или нудите простор, фотографију или друге услуге, овде ћете наћи све што вам је потребно. Пријатан кориснички интерфејс и бројне опције ће Вам од стресног организовања учинити задовољство и уживање.

Loading