ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изабрани први учесници програма акцелерације Катапулт

Катапулт програм Фонда за иновациону делатност, први акцелератор у Србији који младим предузећима обезбеђује интензивно, тромесечно менторство и повезивање са инвеститорима, одабрао је првих 19 иновативних стартапа који ће учествовати у програму.

Од краја марта до краја јуна ова предузећа, изабрана након конкурентног процеса евалуације, имаће прилику да унапреде своје пословање и стекну нове вештине за привлачење приватних инвестиција. Катапулт учесницима је, поред менторства, на располагању и финансијска подршка у виду бесповратних средстава од 20.000 евра (за Ideation категорију предузећа) до 50.000 евра (за Scale-up категорију предузећа).

Додатно, стартаповима који обезбеде квалификовану инвестицију у року од девет месеци од завршетка акцелерације, на располагању је финансијска подршка до 300.000 евра.

Више од 30 искусних међународних и локаних експерата кроз специфичне обуке прилагођене сваком учеснику, активно ће сарађивати са младим тимовима. Катапулт умрежавања и тренинзи ће помагати учесницима у идентификацији потенцијалних инвестиционих партнера. Наши полазници и након завршетка програма акцелерације остају део заједнице Катапулт.

Захваљујући чврстом партнерству Владе Републике Србије, Светске банке и Европске уније, кроз заједничка улагања, иновативном предузетништву у Србији обезбеђена је подршка за развој иновација. Нови програм акцелерације Катапулт додатно ће оснажити нашу стартап заједницу да се позиционира на глобалном тржишту и на тај начин допринесе расту и конкурентности српске економије.

Комисија за селецекцију одабрала је најквалитетније тимове од 148 иновативних предузећа оријентисаних на раст који су се пријавили за Катапулт. Одабрани стартапи долазе у највећем броју из Београда и Новог Сада, претежно из области информационо-комуникационих технологија.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство просвете, науке и технолошког развоја) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.

Преглед одабраних предузећа за учешће у програму акцелерације Катапулт

 

Loading