ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изложба „Изгубљени сефардски свет западног Балкана“

Изгубљени сефардски свет западног Балкана је назив изложбе која има за циљ да кроз породичне и личне приче прикаже живот Јевреја Сефарда на западном Балкану у XX веку.

Јевреји Сефарди насељавају западни Балкан од краја XV и почетка XVI века уз дозволу Османског султана Бајазита II. Долазе са Иберијског полуострва одакле су их након миленијумског боравка прогнали католички краљеви Изабела I од Кастиље и Фердинанд II од Арагона.

На територији Османског царства, на Балкану, насељавају пре свега градове међу којима су Дубровник, Сплит, Сарајево, Београд, Битољ и са собом доносе занимања којима су бавили у Шпанији и Португалији. Својим знањем и вештинама допринели су развоју простора на коме су се населили, а у време стварања самосталних држава на западном Балкану узели су учешће, као и у Великом рату. Током Другог светског рата заједница Јевреја Сефарда на западном Балкану доживела је судбину Јевреја широм Европе, а они који су преживели иселили су се у Израел и Сједињене државе.

Аутори изложбе су Центропа из Беча и Меморијални центар Холокауста Јевреја Македоније уз подршку министарства задужених за образовање држава западног Балкана.

Изложба има образовно-васпитни карактер због чега је намењена ученицима основних и средњих школа а у циљу упознавања прошлости оних који су својим радом допринели изградњи држава западног Балкана и чија је оставштина део културне баштине овог дела Европа.

Свечано отварање изложбе биће 15. марта 2018. у 19,00 часова у Дечијем културном центру Београд, Таковска 8.

Loading