ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Реализована обука наставника

Министарство просвете, науке и технолошког је у сарадњи са Омладинским позориштем ДАДОВ у Београду реализовало данас програм стручног усавршавања за запослене у образовању под називом „Обука наставника за третман теме вршњачког насиља кроз драмску форму“.

Програму је присуствовало 104 наставника што представља пун капацитет обуке. За остале пријављене наставнике, њих 137 формирана је „листа чекања“ уколико се у договору са Министарством направе наредни термини обуке у фебруару и марту.

У уводном излагању државнa секретарка госпођа Гордана Предић, нагласила je потребу и значаj одржавања оваквих обука у циљу превенције појаве вршњачког насиља у школама, то приликом је истакла да ће министарство због великог интересовања размотрити могућност увођења додатних термина.

Прво предавње под назовом „Заштита од насиља у школама-изазови и могућности“ одржале су  Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије и Милена Опарница, психолог.

Након тога одржано је предавање „Третирање насиља у драмским формама – “Увод у технике и алате“ . Током овог предавања драматург Тијана Грумић и редитељ Владан Ђурковић присутнима су предочили могућности рада у драмским секцијама на ангажоване теме.

У оквиру другог дела програма организована је кратка радионица са циљем обучавања учесника да саставе драмску причу или ситуацију на основу искустава учесника њихових драмских секција. Наиме, радионица се заснивала на принципу рада Шкотског националног позоришта из Едингбурга и користила је принцип састављања приче кроз наративну структуру објашњену у књизи ’’Херој са хиљаду лица’’ Џозефа Кембела (Joseph Campbell: The Hero with a Thousand Faces).

Деца из глумачке школе омладинског позоришта ДАДОВ била су позвана да као учесници радионице буду они од чијих ће се искустава саставити прича. Осморо деце добило је задатак да на 6 задатих тема напишу неколико кратких асоцијација или искустава (за сваку тему било је одвојено 60 секунди за писање). Након што су деца написала своје утиске и искуства, наставници који су били учесници радионице поделили су се међусобно у 8 група и имали задатак да од папирића на којима су деца писала (а које су насумично одабрали по један са сваке од 8 гомила) саставе причу коју би касније могли да пренесу на позоришну сцену.

Након те радионице повела се дискусија о принципу рада на позоришној представи када не постоји текстуални предложак за њу и могућностима које оваква врста радионице пружа. Осим тога, на неколико кратких примера приказано је и како функционишу неке друге технике рада са децом које су поменуте у првом делу програма када се причало о Форум театру и Плејбек театру. У овом делу радионице поново су као велика помоћ била деца из глумачке школе позоришта ДАДОВ. Након тога уследила су питања,  а убрзо затим и завршетак комплетног програма обуке.

Loading