ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јачање сарадње са Републиком Корејом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Републике Кореје Ју Де Ђонг разговарали су о начинима унапређења сарадње у области образовања. Саговорници су се сагласили да се формира заједничка комисија чији би задатак био да ту сарадњу подигне на виши ниво.

Формирање комисије предложио је амбасадор Де Ђонг. Он је  подсетио да је 2006. године потписан Меморандум о сарадњи у области културе, уметности и образовања између Републике Србије и Црне Горе и Републике Кореје. „Све је веће интересовање за учење корејског језика у Србији. Интересовање превазилази капацитете које тренутно имамо у  Београду и Нишу. Раније смо стипендирали два, а данас четири студента из Србије имају државну стипендију  за студирање на универзитетима у Кореји“, рекао је амбасадор.

Министар Шарчевић је позвао корејске инвеститоре који послују у Србији да се укључе у дуално образовање. „Интензивно радимо на плановима уписа за наредну школску годину. Први пут смо у планирање укључили и локалне самоуправе и привреднике, јер желимо да знамо које су то реалне потребе. У Србији послују и ваше компаније па би кроз заједничку комисију могли да успоставимо и контакт са њима, како би их укључили у систем дуалног образовања“, нагласио је министар.

Амбасадор је потврдио да  ће порука стићи до руководства корејских привредника и истакао да верује да ће пронаћи начин да учествују у систему образовања било кроз праксу за ученике, било кроз дуално образовање.

Меморандумом о сарадњи предвиђена је размена стипендиста, професора, истраживача, студената и стручњака у области образовања, сарадња између универзитета и других научних и образовних институција двеју земаља и узајамно изучавање језика, културе и књижевности две земље. За Србију би било веома важно да се успостави и сарадња у области науке, рекао је министар. „Знања и успеси наших научника превазилазе финансијске могућности Србије, па верујем да би и ваши научници били заинтересовани за сарадњу. А нама је, у сваком случају, у интересу да успоставимо научну сарадњу са државом у којој је наука има велику примењеност у привреди“, истакао је министар.

Састанку, одржаном у Министарству, присуствовала је и државна секретарка Гордана Предић.

Loading