ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јавни конкурс за избор мастер студијских програма из области вештачке интелигенције

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је данас јавни позив универзитетима или факултетима који реализују основне и мастер студијске програме из области рачунарских наука, електротехнике и рачунарског инжењерства за финансирање акредитације два студијска програма мастер академских студија из области вештачке интелигенције, односно машинског учења. Вештачка интелигенције је најбрже растућа технологија која све више утиче на све гране привреде, са проценама да ће 2025. глобално годишњe тржиште производа из области вештачке интелигенције бити вредно преко 500 милијарда евра.

Циљ овог јавног конкурса јесте да створи услове за напредак вештачке интелигенције у Републици Србији, као и да развије вештине за послове будућности. Са нагласком на практични аспект рада кроз многобројне обавезне пројекте на предметима развијеним у оквиру овог конкурса.  Крајњи циљ ових мастер програма је да студенти по завршетку студијског програма буду оспособљени за рад у привреди, као и даље усавршавање у области вештачке интелигенције.

Овај конкурс представља наставак активности Владе Републике Србије на унапређењу и успостављању нових студијских програма који су усмерени ка потребама савременог друштва и привреде.

Током прошле и претпрошле године Министарство је подржало акредитацију 10 студијских програма из области ИКТ и креативне индустрије, али и прве студијске програме у области и вештачке интелигенције на Факултету техничких наука (Универзитета у Новом Саду), Природно-математичком факултету (Универзитета у Новом Саду), Универзитету у Крагујевцу и Природно-математичком факултету (Универзитета у Нишу) који ће од следеће академске године примити прве студенте.

 Министарство ће финансирати акредитацију студијских програма који буду изабрани на конкурсу са 3 милиона динара. Рок за подношење пријаве са конкурсном документацијом је 24. септембар 2021. године.

 

 

Loading