ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јавни позив за Летњу школу програмирања

Фондација Петља, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој и Министарством просвете по трећи пут организује Летњу школу програмирања која ће се одржати у Сремској Митровици, у терминима од 06.07. до 14.07.2024. године и од 28.07. до 05.08.2024. године. Програм је намењен ученицима и ученицама који ове школске године завршавају пети, шести, седми или осми разред основне школе.

Смештај и исхрана на бази пуног пансиона у Дому ученике средњих школа у Сремској Митровици су бесплатни за полазнике и полазнице, док трошкове превоза сносе родитељи и старатељи.

Настава Летње школе програмирања ће се одвијати у Митровачкој гимназији. Стручни део програма ће и ове године бити фокусиран на савладавање важних програмерских концепата кроз рад у Пајтоновој библиотеци за 2Д графику Пајгејм. Програм се сваке године допуњује новим примерима и другачијим предлозима пројеката, што и старим полазницима Летње школе програмирања омогућује ново искуство. Поред стручног дела програма за полазнике и полазнице ће бити организована предавања стручњака из ИТ индустрије, као и рекреативне активности попут излета, квизова и вечери друштвених игара. Радни језик Летње школе програмирања је српски.

Заинтересовани ученици и ученице треба да се пријаве најкасније до 14.06.2024. године до 17:00 часова, попуњавањем пријавног формулара који могу наћи овде.

За приступ пријавном формулару за полазнике млађе од 15 година потребно је да уз подршку родитеља или старатеља креирају дечији налог или се улогују на постојећи на порталу petlja.org. Полазницима са навршених 15 година, приступ ће бити омогућен уз регуларан налог на порталу. Упитник који ће пронаћи у пријавном формулару састоји се из два дела. Први део сви који се пријављују попуњавају заједно са родитељем или старатељем, без обзира на године. Други део упитника се тиче досадашњег искуства и мотивације и неопходно је да га ученици и ученице попуне самостално.

Након успешног попуњавања формулара и затварања пријава сви пријављени кандидати и кандидаткиње ће добити мејл са додатним информацијама и линком ка тесту знања из програмирања. Тест ће се радити у текстуалном програмском језику Пајтон на Петљиној платформи у периоду од 15.06. у 10 часова до 17.06. у 10 часова. Фондација Петља задржава право да организује и други круг тестирања у форми у којој сматра да је потребно, укључујући и могућност тестирања уживо, као и да кандидата или кандидаткињу за које се испостави да су приликом тестирања преписивали дисквалификује.

Број места је ограничен на 100 полазника и полазница распоређених у две смене по 50. Коначну селекцију ће обавити комисија, а ранг листа ће бити формирана на основу резултата теста и показане мотивације и заинтересованости за програмирање. У случају већег броја пријава за исти термин, предност при избору термина ће имати боље рангирани кандидати. Сви кандидати и кандидаткиње који буду изабрани за похађање Летње школе програмирања биће о томе обавештени најкасније до 24.06.2024. године.

Сва додатна питања могу се поставити путем следеће адресе електронске поште: letnjaskola@mg.petlja.org

Летњу школу програмирања организује Фондација Петља, у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој у партнерству са Министарством просвете, уз подршку Владе Републике Србије.

 

Loading