ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јавни позив за подношење пријава гимназија за доделу финансијских средстава у циљу унапређивања услова за остваривање наставе и учења

Министарство просвете расписује јавни позив за подношење пријава гимназија за доделу финансијских средстава у циљу унапређивања услова за остваривање наставе и учења. Средства су намењена за опремање гимназија за реализацију програма наставе и учења општег средњег образовања.

Циљ јавног позива је унапређивање услова у којима се остварује настава и учење. Гимназије средства могу користити за опремање кабинета наставних предмета који у својим програмима имају лабораторијске вежбе. Опремањем кабинета обезбеђује се квалитетнија настава која ће допринети како развоју знања тако и развоју вештина и критичког мишљења. Практичне вежбе доприносе принципу очигледности у настави што утиче на квалитет исхода учења.

Област у којој је планирана финансијска подршка: гимназија која добије финансијска средства може их искористити за куповину опреме за кабинете за биологију, физику, хемију и изборне програме који су из области природних наука.

Учесници позива су: јавне гимназије и средње школе које имају гимназијска одељења на територији Републике Србије.

Учесници позива обавезно достављају следећу документацију:
1) Пријаву на јавни позив, попуњену и оверену од стране одговорног лица (Образац бр. 1);
2) Референце – учешће у пројектима у последњих пет година који су за циљ имали унапређивање наставе и учења природних наука.

Критеријуми за расподелу средстава:
1) циљеви који се постижу: обим задовољавања интереса ученика, степен унапређења стања у очигледности наставе и учења;
2) број ученика у првом разреду гимназије;
3) резултати последњег спољашњег вредновања рада школе односно однос оцене за област Настава и учење и оцене за област Ресурси / Огранизација рада школе, управљање људским и материјалним ресурсима.

Листу вредновања и рангирања пријављених гимназија утврђује Комисија, чије чланове именује министар просвете.
Комисија има задатак да утврди листу вредновања и рангирања пријављених гимназија у року који не може бити дужи од 10 дана од дана истека рока за подношење пријава на јавни позив.

Одлуку о избору гимназија којима се додељују финансијска средства доноси министар.
Одлука министра се доноси на основу листе вредновања и рангирања пријављених гимназија.
Oдлука из става 1. ове тачке објављује се на званичној интернет страници Министарства.

Средства за реализацију јавног позива за финансирање опремања гимназија обезбеђена су у буџету Републике Србије у износу од 14.000.000,00 динара. Планирано је да финансијска средства за одређену гимназију достижу износ до 500.000,00 динара.

На основу Одлуке о избору гимназија, у складу са средствима која су одобрена за реализацију пројекта 4002 – Реформа општег средњег образовања 512 – Машине и опрема, Министарство закључује уговор/уговоре којима се уређују међусобна права и обавезе уговорних страна.

Пренос одобрених средстава врши се у складу са прописима којима се уређује пренос средстава и отварање рачуна корисника јавних средстава.
Корисник средстава, као уговорна страна дужан је да Министарству поднесе извештај о утрошку финансијских средстава, у року од три месеца од добијања средстава.

Гимназије пријаву на јавни позив подносе у року од 10 радних дана од дана објављивања јавног позива на интернет страници Министарства.

Подносилац пријаве конкурсну документацију предаје на писарници Министарства или шаље поштом у затвореној коверти, с назнаком:

„Јавни позив за подношење пријава гимназија за доделу финансијских средстава у циљу подизања услова за остваривање наставе” (не отварати)

Министарство просвете, Сектор за средње образовање и васпитање и образовање одраслих,

Немањина 22-26, 11000 Београд, спрат III, крило Ц, канцеларија 13.

Неће се узимати у разматрање пријаве које се доставе после наведеног рока, као и пријаве са непотпуном документацијом и пријаве достављене електронском поштом.

ПРЕУЗМИТЕ:

Loading